Izvor: Kurir.rs
09.03.2023 u 18:44
0

PETR PAVEL DANAS POLOŽIO SVEČANU ZAKLETVU: Češka dobila novog predsednika! (FOTO)

Pavel (61) je bio nezavisni kandidat na proteklim izborima, a očekuje se da će njegovo imenovanje učvrstiti zapadnu orijentaciju zemlje.

Penzionisani general vojske i bivši visoki zvaničnik NATO-a Petr Pavel položio je danas zakletvu kao novi predsednik Češke Republike, nasledivši na toj poziciji Miloša Zemana.

ZBOGOM PRIJATELJU SRBIJE: Odlazi Miloš Zeman

Petr Pavel je svečanu zakletvu položio na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta u Praškom dvorcu, sedištu Predsedništva, piše Vašington post. On je izabran na pretežno ceremonijalnu, ali prestižnu funkciju u drugom krugu glasanja 28. januara, pobedivši populističkog milijardera Andreja Babiša.

Pavel (61) je bio nezavisni kandidat na proteklim izborima, a očekuje se da će njegovo imenovanje učvrstiti zapadnu orijentaciju zemlje. Njegov prethodnik Zeman je podelio naciju proruskim stavom i bliskim vezama sa Kinom. Zeman, kome je u sredu istekao drugi i poslednji petogodišnji mandat, bio je prvi predsednik koga je narod direktno birao. Poslanici su izabrali prethodna dva predsednika zemlje, Vaclava Havela i Vaclava Klausa, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

Pavel je tokom kampanje u potpunosti podržao vojnu i humanitarnu podršku Češke Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i naglasio važnost članstva te zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u. Nakon inauguracije, Pavel je najavio da će sledeće nedelje posetiti Slovačku, a zatim planira posete Kijevu i Varšavi.

Pavel želi da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji i da uveri svog poljskog kolegu Andžeja Dudu da Češka u potpunosti poštuje svoje obaveze prema NATO-u i princip kolektivne odbrane alijanse. Pavel je istakao da će odustati od pokušaja njegovih prethodnika Vaclava Klausa i Miloša Zemana da Češka bude svojevrsni most izmedju Istoka i Zapada.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter