Izvor: Novosti.rs
12.03.2024 u 14:02
0

TO JE GREŠKA KOJU SEBI NIKADA NEĆEMO MOĆI DA OPROSTIMO: ZEMAN se osvrnuo na BOMBARDOVANJE SRJ pa poslao moćnu PORUKU SRPSKOM NARODU

BIVŠI predsednik Češke Miloš Zeman ponovio je da su bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije i povlačenje iz Avganistana i predaja vlasti talibanima dve fundamentalne greške NATO alijanse.

On je u intervjuu za češki list Pravo, povodom 25 godina od ulaska Češke u NATO, rekao da je tada podržao ulazak u Alijansu kao i da je nedelju dana nakon toga podržao bombardovanje SRJ, ali da smatra da su članice bile prevarene, jer im je rečeno da će biti gađani samo vojni ciljevi.

– Bili smo, i to sam javno rekao, prevareni. Jer su nam u NATO-u rekli da će se bombardovanje odnositi samo na vojne ciljeve. Ali u stvari, kao što vam je dobro poznato, radilo se i o civilnim objektima, i samim tim je proizvelo i civilne žrtve – rekao je Zeman, prenosi portal Novinki.

On je rekao da je na Češku bio veliki pritisak da pristane na to, kao i da je Češka poslednja zemlja koja se složila sa bombardovanjem.

– Pritiskali su i stalno zvali, pitali da li smo doneli odluku. A mi smo im odgovarali: suverena vlada Češke Republike deluje ovde, morate da sačekate dok se ne dogovorimo. Međutim, glasanje je završeno kako je završeno. Većina je bila za, priznajem – uključujući i mene. Do poslednjeg trenutka smo se nadali da će barem Grčka biti protiv, ali začudo, i tamo su bili za – rekao je Zeman.

Na pitanje gde danas vidi nedostatke Alijanse Zeman kaže da je glavni u tome što NATO ponekad pokušava da igra ulogu svetskog žandarma i da je to posebno bilo vidljivo tokom napada na Jugoslaviju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter