Izvor: Tanjug
30.06.2022 u 18:22
0

POČINJE ČEŠKO PREDSEDAVANJE EU Već u petak komesari se okupljaju u Pragu, integracije Zapadnog Balkana skrajnute u drugi plan!

 Češka će od 1. jula započeti šestomesečno predsedavanje Savetom EU, a po najavama iz Praga glavni fokus evropske agende do kraja godine biće na rešavanju posledica rata u Ukrajini počev od migrantske krize, preko energetske bezbednosti do jačanaja odbrane i privrede EU.

Iako se pitanje proširenja na Zapani Balkan nije našlo među prioritetima češkog predsedvanja, ambašador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta za Tanjug kaže da očekuje da Srbija do kraja godine napreduje ka otvaranju ”barem jednog klastera u decembru”, ali i u usaglašavanju spoljne politike sa EU u vezi sa sankcijama Moskvi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

”Uvereni smo da za Srbiju nema drugog puta, da nema alternative. Kao i ceo region i Srbiju iz više razloga, ne samo ekonomskih već i bezbednosnih vidimo kao deo EU“, rekao je ambasador.

EU zvaničnici su već najavili da se tokom češkog predsedavanja u Pragu očekuje i prvi sastanak Evropske političke zajednice, kao novog formata za panevropsku saradnju, u kome bi po prvi put za isti sto trebalo da sednu lideri zemalja članica EU, Evropskog ekonomskog prostora, Zapadnog Balkana i Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

”Evropa se trenutno suočava sa mnogim problemima i izazovima, ali ako budemo delovali jedinstvom i odlučnošću, izaći ćemo jači i otporniji iz ovih kriza”, poručio je češki premijer Per Fiala pred početak predsedavanja njegove zemlje.

Inače, u pitanju je drugo predsedavanje Češke Savetom EU, tokom njenog 18 godina dugog članstva u Uniji.

Već sutra svi komesari EU na čelu sa predsedicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sastaće se u Českoj sa predstavnicima oba doma nacionalnog parlamenta kako bi razmotrili prioritete i agendu EU do kraja godine.

U Pragu naglašavaju da u trenutnim turbulentnim vremenima za Evropu ostavalju ”otvoren prostor” za nove teme, ali najavljuju plan po kome će se pojačano raditi na evropskoj saradnji i solidarnosti kada je u pitanju uspešna integracija ukrajinskih izbeglica u zajednice država članica, kao i na podršci posleratnoj obnovi Ukrajine.

”Snažna saradnja EU sa Ukrajinom i obezbeđivanje neophodnih finansijskih resursa širom slobodnog sveta biće od ključnog značaja”, najavljuju iz zvaničnog Praga.

S. MAKEDONIJA POČINJE PREGOVORE SA EU? Emanuel Makron misli da je pronađen kompromis sa Bugarskom!

Dodaju da EU ne može biti vitalno zavisna od zemalja koje „direktno ugrožavaju njenu bezbednost” i naglašavaju da će češko predsedavanje staviti akcenat na pitanja energetske bezbednosti EU, uključujući diversifikaciju izvora, logistiku, uštedu energije i ubrzanje zelene tranzicije.

Upravo će Češka biti ”na kormilu” EU tokom predstojeće zime za koju mnogi upozaravaju da će biti ”izazovna” kada je reč o snabdevanju i cenama energenata.

Ceška će se, s obzirom na rastuću globalnu nestabilnost, fokusirati i na jačanje bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta EU, posebno u partnerstvu sa NATO, kao i na jačanju otpornosti demokratskih institucija i vladavni prava u EU.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter