Izvor: Tanjug
07.04.2023 u 17:15
0

„STOP UKRAJINSKOM ŽITU“: Poljska obustavlja uvoz zbog revolta svojih ratara!

Uvoz ukrajinskog žita u Poljsku biće privremeno zaustavljen kako bi se ublažio uticaj na cene, ali će tranzit i dalje biti dozvoljen, izjavio je danas poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

Telus je preuzeo dužnost juče nakon što je njegov prethodnik podneo ostavku usred protesta farmera zbog pada cena proizvoda.

– Dogovorili smo se da ograničimo i zasad zaustavimo izvoz u Poljsku –  rekao je poljski ministar nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom.

KRVAVI BAHMUT: Prvi svetski rat u malom!

On je dodao da će tranzit biti dozvoljen, ali će biti pažljivo praćen u obe zemlje, kako ukrajinsko žito ne bi ostalo u Poljskoj.

Navodi se da su velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, na kraju ostale u centralnoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, što je podiglo cene i otežalo prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ovo je stvorilo politički problem poljskoj vladajućoj nacionalističkoj stranci Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini.

Premijeri pet država, uključujući Poljsku, prošlog meseca su pisali predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da zahtevaju akciju u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter