Izvor: Kurir.rs
05.01.2024 u 11:10
0

POLJSKA OPET IDE NA IZBORE: Kontroverzna Julija srušila proevropskog premijera

Samo tri meseca posle ubedljive pobede proevropske opozicije na izborima, Poljskoj preti raspuštanje Sejma i novi izbori ukoliko predsednik Andžej Duda do 29. januara ne potpiše predlog državnog budžeta. A, onda će, upozorava koalicija premijera Donalda Tuska, uz podršku predsednice Ustavnog suda Julije Prziłebske, koja bi mogla da utvrdi da zakon o budžetu nije u skladu sa Ustavom, predsednik Duda moći da raspusti parlament i ponovi izbori.

POLJSKA POZIVA ZAPADNE SILE DA OPREMI UKRAJINU RAKETAMA DUGOG DOMETA: „Na najnoviji napad treba da odgovorimo“

Šta je u pozadini? Neposredno nakon što je u decembru imenovana nova poljska vlada na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom, odlučila je da ukloni rukovodstvo javnih medija, koji su godinama bili propagandna glasila ranije vladajuće partije Pravo i pravda (PiS) i njenog lidera Jaroslava Kaczinski. Odluka je i logična jer je PiS 2015. godine osnovao Nacionalni savet za medije, protivustavno telo koje je odlučivalo o kadrovskim promenama u medijima javnog sektora i omogućilo smenjivanje nepodobnih novinara.

Tuskova vlada je bez čekanja izvršila promene u medijima, a predsednik Duda je to iskoristio da napadne i optuži da je „prvi put od 1989. godine u slobodnoj Poljskoj došlo do pokušaja nasilnog preuzimanja medija javnog sektora“, kao i da je „ vlada krši Ustav“.

Tri dana kasnije ministar kulture je formalno prekinuo postojanje javnih glasila zbog besparice. Ministarstvo je saopštilo da nije cilj da se ti mediji faktički ukinu, već da se reformišu, ali je potom usledila Dudina kontraakcija – poljski predsednik je stavio veto na zakon o budžetu kojim je PiS za javne medije namenio oko 690 miliona evra.

U novom vladinom predlogu zakona o budžetu za 2024. godinu, koji je dostavljen Sejmu, ponovljena je većina odredbi prethodnog zakona, uključujući odredbe o povećanju plata nastavnika za 30 odsto, a nastavnicima početnicima za približno 33 odsto. Međutim, odustalo se od sredstava za javna glasila, što je bio razlog za veto predsednika Andžeja Dude.

Umesto za državnu televiziju i javne medije, Tuskova ekipa odlučila je da taj iznos dodeli dečjoj psihijatriji, dečjoj onkologiji i onkološkoj dijagnostici. Sada predsednik Sejma Šimon Holovnija ima rok do 29. januara da preda Dudi na potpis predlog zakona o budžetu koji je usvojio parlament. Član vladajuće koalicije Marek Borovski rekao je da ne sumnja da će rok biti ispoštovan, ali uz upozorenje da, „kako imamo posla sa nepredvidivim rivalom koji je spreman da prekrši sva pravila igre, nema razloga da se time hvalimo“.

On je mogućnost raspuštanja parlamenta opisao kao ludilo, napominjući da to ne znači da je treba isključiti. „Ustav jasno kaže da ako predsednik dobije budžet na vreme, ne može da raspusti Sejm. Znam za šta je gospođa Przilebska sposobna, ali uprkos svemu, Ustavni sud se ne bi toliko postidio da ceo budžet proglasi neustavnim. Ako postoji možda neka sporna odredba, onda je treba poboljšati ili ukloniti i to je to“, rekao je Marek Borovski u intervjuu koji su preneli svi veći mediji u Poljskoj.

Osoba koja može odigrati veliku ulogu u takvom ishodu je Julia Prziłebska, predsednica Ustavnog suda. Ona je žestoka članica PiS-a, a Duda ju je imenovao na predsedničku funkciju uprkos upozorenjima bivših čelnika Ustavnog suda i vodećih poljskih pravnika da je imenovanje nezakonito.

Šestoro aktuelnih ustavnih sudija je pre dve godine upozorilo da joj je istekao predsednički mandat, ali je i dalje na toj funkciji. Inače, udata je za profesora filozofije Andrzeja Prziłebskog, za koga se nakon otvaranja tajnih arhiva otkrilo da je u vreme komunizma bio saradnik Službe bezbednosti pod šifrovanim imenom Volfgang, ali ga je PiS, uprkos tome, poslao za ambasadora u Nemačku 2016.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter