Izvor: Bsc happy portal
05.02.2023 u 11:01
0

PORTUGAL OBEĆAO UKRAJINI ISPORUKU TENKOVA „LEOPARD 2“: Oglasio se Antonio Kosta i porukom podelio svet!

Nemačka je navodno prikupila stotine dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini.

Portugalski premijer Antonio Kosta potvrdio je da će njegova zemlja Ukrajini isporučiti tenkove Leopard 2

KO UNIŠTI NEMAČKI ILI AMERIČKI TENK DOBIJA 65.000 EVRA!? Da li na ovaj način Rusija poručuje šta će se desiti sa NATO tenkovima!?

„U ovom trenutku radimo na mogućnosti da propustimo neke tenkove. Ne znam tačno koliko ćemo poslati u Ukrajinu, ali ćemo to objaviti u dogledno vreme“, rekao je Kosta. Portugalski premijer je za državnu televiziju RTP rekao i da je mogući rok za isporuku tenkova Ukrajini na evropskom nivou objavljen do kraja marta. Prema njegovim rečima, Portugal pregovara sa Nemačkom u vezi sa „logističkom operacijom nabavke delova za završetak popravke nekih neoperativnih borbenih vozila”. Admiral Antonio Silva Ribeiro, načelnik Generalštaba portugalske vojske, rekao je prošlog meseca da Portugal ima 37 tenkova Leopard 2, ali većina njih nije operativna. Portugal se tako pridružuje grupi zapadnih zemalja koje su Ukrajini obećale 120 do 140 modernih tenkova. Istraga ratnih zločina U međuvremenu, Nemačka navodno prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini.

„Trenutno smo, na primer, fokusirani na masovna ubistva u Buči ili napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu“, rekao je Frank u intervjuu listu Velt am zontag. Rekao je da su do sada prikupili „tri cifre“ dokaza, ali nije naveo detalje. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su ruske snage za zločine u Buči, gradu u blizini Kijeva, ubrzo nakon što su napadi na Ukrajinu počeli krajem februara prošle godine. Rusija negira optužbe. Ruske snage su takođe napale ključnu infrastrukturu u Ukrajini, ali Moskva poriče da cilja civile. Nemačka je počela da prikuplja dokaze za moguće krivično gonjenje za ratne zločine u martu 2022. Između ostalog, vlasti su obavile intervjue sa ukrajinskim izbeglicama i proveravale javno dostupne informacije, rekao je Frank. Kako je dodao, nemačko tužilaštvo još ne vodi istragu protiv određenih pojedinaca. „Spremamo se za moguće suđenje, bilo ovde u Nemačkoj ili sa našim stranim partnerima ili pred međunarodnim sudom“, rekao je on. Na pitanje kome treba suditi, Frank je rekao da treba da odgovaraju čelnici Rusije i oni koji su sprovodili odluke na najvišim vojnim nivoima. Ukrajina traži formiranje specijalnog suda za krivično gonjenje ruskih vojnih i političkih lidera koje krivi za početak rata.

Rusija odbacuje optužbe za ratne zločine Kijeva i zapadnih zemalja. Kremlj je saopštio da je pokrenuo „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini kako bi zaštitio njenu bezbednost. Odesa je ostala bez struje Lučki grad Odesa na jugu Ukrajine od jutros je bez struje zbog oštećenog transformatora, saopštio je ukrajinski provajder električne energije Ukrenergo. Oblast istog imena kao Odesa je među oblastima koje su najteže pogođene ruskim vazdušnim napadima poslednjih meseci.

„Ujutro je otkazao transformator na jednoj od visokonaponskih trafo stanica koje snabdevaju grad Odesu električnom energijom. Stanica je bila na popravci nakon što je oštećena u ruskim napadima“, saopštio je Ukrenergo na svom kanalu na mreži Telegram.

„Oštećene su sve visokonaponske trafostanice u regionu“, saopštio je i ukrajinski dobavljač električne energije. Iako su posledice ruskih napada delimično otklonjene uz pomoć rezervne opreme, snabdevanje električnom energijom u Odeskoj oblasti je i dalje prilično ograničeno. Ponavljaju se i iznenadni nestanci struje u celom kraju. Nova razmena zatvorenika U međuvremenu, Rusija i Ukrajina izvršile su novu razmenu ratnih zarobljenika, saopštili su Moskva i Kijev. Rusko Ministarstvo odbrane je dodalo da su u teškim pregovorima postigli povratak 63 ruska vojnika. Kijev je potvrdio povratak 116 ukrajinskih vojnika. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su oslobođeni ruski vojnici dobili medicinsku i psihološku negu i da su u kontaktu sa svojim rođacima. Među oslobođenima su i osobe „osetljive kategorije“, čije su oslobađanje postigli Ujedinjeni Arapski Emirati, objavilo je ministarstvo na Telegramu. Ali nije razjašnjeno da li je reč o visokim oficirima, plaćenicima ili špijunima. Šef predsedničke kancelarije u Kijevu Andrij Jermak saopštio je da je oslobođeno 114 vojnika i podoficira i dva oficira. Većina njih služila je u oružanim snagama, dok su ostali služili u Nacionalnoj gardi, policiji i graničarima. Takođe je rekao da su bili zatvoreni u Mariupolju, Hersonu i Bahmutu. Početkom januara obe strane su već izveštavale o razmeni ratnih zarobljenika. Tada su razmenili po 50. Razmena ratnih zarobljenika je jedino pitanje o kome Moskva i Kijev još pregovaraju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter