Izvor: BSC happy portal
03.01.2024 u 19:57
0

POSLEDICE ZEMLJOTRESA U JAPANU, RASTE BROJ ŽRTAVA: Obilne kiše otežavaju potragu spasilaca za preživelima

Broj žrtava razornog zemljotresa porastao na 64, strahuje se da u ruševinama ima više desetina zatrpanih.

BILANS ŽRTAVA U JAPANU SE POVEĆAVA: U najteže pogođen region stiže još 1.000 vojnika

Prema poslednjim podacima, broj žrtava u razornom zemljotresu, jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali, koji je pogodio Japan porastao je na 64, dok nadležni strahuju da se ispod ruševina nalazi više desetina zatrpanih!

Zbog toga spasilačke ekipe ulažu velike napore u raščišćavanju ruševina, ali njihove napore otežavaju obilna kiša i niske temperature.

Naknadni potresi

Megapotres je pogodio poluostrvo Noto u ponedeljak posle podne po lokalnom vremenu.

Uništeno je više stotina kuća i brojni putevi, dok je posle potresa izbilo nekoliko velikih požara. Više stotina osoba je povređeno, dok je Japanska meteorološka agencija saopštila da je u regionu registrovano više od 200 potresa.

Upozorava se da bi narednih dana moglo doći i do potresa jačih od šest stepeni po Rihterovoj skali, što je uobičajeno za smirivanje tla. Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da razmere štete od potresa postaju „sve jasnije“.

– Vlada je rasporedila hitne spasilačke timove, policiju i vatrogasce na to područje i čini sve što može kako bi spasla preživele, ali primili smo izveštaje da još uvek ima puno ljudi koji čekaju da budu spaseni ispod srušenih zgrada – rekao je on.

Spasilačke ekipe imaju velike poteškoće da stignu do severnog dela poluostrva, gde je najviše stradala infrastruktura. Američki geološki institut je naveo da je potres od ponedeljka bio najjači u regionu u poslednje četiri decenije.

Američka studentkinja Loren Kalen (21) opisala je za BBC kako je izgledao zemljotres u osmospratnoj zgradi u kojoj živi.

Sve se srušilo

– Ustala sam i nekoliko sekundi kasnije oglasio se alarm na svim telefonima. Sve se odvijalo prilično brzo, trebalo je razmisliti šta prvo uraditi. Sakrila sam se ispod stola. Posle nekoliko minuta podrhtavanje je prestalo. Sve stvari u stanu su se srušile – rekla je ona.

Posle potresa su izdata upozorenja na cunami. Međutim, nadležni su potvrdili da nisu pronađene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora. Ovaj potres je podsetio na 2011, kad je došlo do havarije u nuklearnoj elektrani „Fukušima“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter