Izvor: Telegraf
14.12.2023 u 22:01
2

PREDSEDNIK GVAJANE NAZVAO JE MADURA BANDITOM: Rastu tenzije u Južnoj Americi

Dan pre njihovog zakazanog sastanka, predsednik Gvajane Mohamed Irfaan Ali nazvao je predsednika Venecuele Nikolasa Madura "banditom" koji se "neoprezno ponaša" pokušavajući da otme zemlju bogatu naftom od Gvajane.

Predsednik Gvajane Mohamed Irfan Ali rekao je da njegova država neće dati ni centimetar zemlje Venecueli u pregovorima zakazanim za četvrtak.

Dan pre njihovog zakazanog sastanka, predsednik Gvajane Mohamed Irfaan Ali nazvao je predsednika Venecuele Nikolasa Madura „banditom“ koji se „neoprezno ponaša“ pokušavajući da otme zemlju bogatu naftom od Gvajane.

Ali je reagovao na nedavne Madurove komentare da će Venecuela „odmah nastaviti da daje operativne dozvole za istraživanje i eksploataciju nafte, gasa i rudnika u našem Gvajana Esekibu“.

„Predsednik Maduro je nepromišljen u toj izjavi. To pokazuje da je bandit“, rekao je Ali.

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija (MSP) je prošle nedelje naredio Venecueli da se uzdrži od bilo kakvih promena statusa kvo u regionu Esekibo u Gvajani. Maduro je tvrdio da ima suverenitet nad susednom gvajanskom regijom Esekibo — gde je nafta pronađena 2015. godine — nakon sumnjivog referenduma. Ali je rekao da o tom pitanju treba da odluči MSP.

Dok je Venecuela pretila da će prkositi naređenju, dve nacije pomeraju vojne snage ka zajedničkoj granici.

Maduro i Ali bi trebalo da se sastanu u četvrtak na karipskom ostrvu Sent Vinsent radi bilateralnih razgovora. Ali, Ali je rekao da planira jasno da kaže Maduru da „Esekibo pripada Gvajani“.

Upitan da li bi se odrekao dela zemlje u regionu Esekibo, Ali je odgovorio „ni jedan centimetar“.

„Esekibo pripada Gvajani. Ne odustajemo ni od jednog centimetra, čak ni u mislima ili ideji, a još manje fizički“, rekao je Ali.

Esekibo je vekovima bio u Gvajani, kada je granicu te zemlje iscrtala međunarodna komisija.

Iako je granica za Esekibo kao teritoriju Gvajane povučena 1899. godine, Venecuela tvrdi da su taj crtež nepravedno napravili Amerikanci i Evropljani.

Ali je rekao da akcije Venecuele imaju paralele s invazijom Rusije na Ukrajinu i oni na zapadnoj hemisferi to ne bi trebalo da dozvole.

„Ne možemo tolerisati ovakvu vrstu nepromišljenog ponašanja na zapadnoj hemisferi. Njemu ovde nije mesto“, rekao je on. Maduro je odbijanje Gvajane da se odrekne zemlje u regionu, koji čini oko dve trećine te države, nazvao američkom agendom i imperijalizmom, rekao je Ali.

Konzorcijum „Exxon-Mobil“ prvi je otkrio nalazišta nafte i najveći je proizvođač nafte u zemlji.

„Ovo je apsolutna glupost. Da li je to bio imperijalizam kada je ‘Exxon’ investirao u Venecuelu. Zašto tada nije bio imperijalistički?“, upitao je Ali.

On je rekao da misli da je Venecuela sposobna da „postupi nepromišljeno i na način koji može da destabilizuje mir koji postoji u ovom regionu“, ali je dodao da se „ne plašimo jer znamo da počinjemo na pravoj strani međunarodnog prava.“

„Mi stojimo na pravoj strani istorije. Stojimo na pravoj strani činjenica“, zaključio je Ali.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PREDSEDNIK GVAJANE NAZVAO JE MADURA BANDITOM: Rastu tenzije u Južnoj Americi”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter