Izvor: Tanjug
27.09.2022 u 10:54
0

Predstavljen zvanični monogram kralja Čarlsa Trećeg, dizajneri imali pune ruke posla!

Monogram britanskog kralja Čarlsa Trećeg koji će se koristiti u institucijama, na državnim dokumentima ali i poštanskim sandučićima predstavljen je javnosti.

KRALJ ČARLS SPREMAN NA KOMPROMIS S HARIJEM I MEGAN? Goruće pitanje na korak do REŠENJA, ali kralj mora da bude siguran u JEDNU STVAR

Izgled monograma odabrao je lično kralj, iz više ponuda dizajnera Koledža za oružje.

Monogram je sastavljen iz početnog slova kraljevog imena „C“ i slova „R“, koje je početno slovo reči „rex“, što je na latinskom vladar, uz dodatak rimskog broja III.

Osim novog monograma, predstoje i druge „vizuelne“ promene koje će obeležiti vladavinu kralja Čarlsa Trećeg koji je na presto stupio nakon smrti majke, kraljice Elizabete Druge 8. septembra u njenoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.

Iz Banke Engleske naveli su da se očekuje da će nove novčanice na kojima će biti lik kralja Čarlsa Trećeg „ući u opticaj do sredine 2024. godine“, a da će slika koja će se koristiti na njima biti objavljena pre kraja ove godine.

Najavljene su i nove kovanice ali nije precizirano kada.

Aktuelne papirne novčanice i kovanice će i dalje važiti.

Novčanice i kovanice Čarlsa i Elizabete će se koristiti paralelno, neko vreme.

Osim toga, Kraljevska pošta saopštila je da će nove markice sa likom kralja Čarlsa „ući u opticaj kada se potroše trenutne zalihe markica“.

Još četiri memorijalne poštanske marke biće puštene u prodaju u novembru, i na njima će biti prikazani portreti kraljice Elizabete Druge iz različitih perioda njene vladavine.

Početak primene novog monograma kralja Čarlsa počinje uoči završetka perioda kraljevske žalosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Njegovo prvo korišćenje biće u Bakingemskoj palati već danas, u procesu ispisivanja pisama.

Postoji posebna verzija monograma za Škotsku, koja sadrži škotsku krunu.

Zamena na poštanskim sandučićima vršiće se postupno.

U Britaniji još uvek postoje poštanski sandučići koji su u upotrebi iz vremena vladavine kraljice Viktorije, Edvarda Osmog, Džordža Petog i Džordža Šestog, a originalni monogrami ostaju sve dok sandučići ne budu zamenjeni.

Skoro 70.000 sadašnjih poštanskih sandučića, oko 60 odsto od ukupnog broja, datira iz vladavine kraljice Elizabete Druge, a postoji i oko 170 sandučića koji su uvedeni tokom kratke vladavine Edvarda Osmog, koji je abdicirao 1936. godine.

Tamo gde se kraljevski monogrami pojavljuju na zgradama institucija i organizacija, one će pojedinačno odlučivati kada će i da li će biti zamenjeni.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter