Izvor: Tanjug
11.10.2021 u 11:15
0

PREKINUTI PREGOVORI INDIJE I KINE: Ništa o rešavanju spora oko himalajskih granica

Pregovori između indijskih i kineskih najviših vojnih zvaničnika o rešavanju situacije na liniji sporne himalajske granice prekinuti su danas, pri čemu obe strane krive jedna drugu za neuspeh dogovora.

Hiljade indijskih i kineskih trupa blokirane u sukobu koji se dešava u indijskom regionu Ladah, a traje od prošle godine, uprkos tome što su dve strane održale više desetina rundi razgovora kako bi smirile situaciju.

PROČITAJTE JOŠ:  PREDSEDNIK ČEŠKE NA INTENZIVNOJ NEZI: Evo u kakvom je stanju

Vojni zvaničnici sastali su se u nedelju 13. put, pri čemu su indijski zvaničnici naglasili da je sukob izazvan „jednostranim pokušajima kineske strane da promeni status kvo“, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva odbrane. 

-Tokom sastanka, indijska strana je stoga dala konstruktivne predloge za rešavanje preostalih oblasti, ali kineska strana nije bila saglasna, te nije mogla da pruži bilo kakve predloge za budućnost -saopštilo je ministarstvo i dodalo da sastanak nije doveo do dogovora.

U februaru su se obe strane složile da povuku trupe iz nekih područja kod jezera Pangong Tso, a nakon produženih pregovora između vojnih komandanata i diplomata dve strane.

PROČITAJTE JOŠ:  Letovi L-410 obustavljeni do okončanja istrage!

-Indijska strana nastavila je da insistira na nerazumnim i nerealnim zahtevima, zbog čega su pregovori bili otežani- rekao je portparol zapadne komande kineske narodne vojske.

Portparol je naveo da se nada da Indija neće „pogrešno proceniti situaciju“ i da će raditi s Kinom na održavanju mira u toj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ:  NIJE ISPOŠTOVAN NUKLEARNI SPORAZUM: Iran proizveo više od 120 kilograma obogaćenog uranijuma

Raspoređivanje trupa dve strane pojačano je bilo nakon sukoba u junu 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika poginulo u dolini Galvan u Ladakhu.

Kina je takođe pretrpela neodređen broj žrtava u ovom sukobu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter