Izvor: Novosti
15.12.2023 u 17:37
0

PREPISIVAO OD ORBANA: Kako je Karl Nehamer „slučajno“ izostao sa glasanja o novom paketu sankcija Rusiji

Ćlanice Evropske unije usaglasile su se oko 12. paketa sankcija Rusiji, ali austrijski kancelar Karl Nehamer navodno nije bio u prostoriji kada se to dogodilo

Iako su se sve članice složile po pitanju sadržine novog paketa, Austrija navodno nije htela da ga prihvati do četvrtka kasno uveče, uz opravdanje da joj je potrebno vreme da ga detaljno analizira.Mediji su prethodno preneli da je saglasnost sa sankcijama Beč uslovljavao zahtevom da Kijev skine jednu austrijsku banku sa liste „međunarodnih sponzora rata“, na kojoj se i dalje nalazi zbog nastavka poslovanja u Rusiji.

ŠOLC GA ISTERAO NAPOLJE KAO DRUGA: „Predlog Orbanu da POPIJE KAFU tokom donošenja odluke o Ukrajini – prijateljski“

Iako evropske diplomate kažu za „Politiko“ da je Nehamerovo odsustvo bilo slučajnost, zanimljivo je to da je Viktor Orban isto tako bio odsutan kada je EU izglasala započinjanje pristupnih pregovora sa Kijevom, čemu se mađarski premijer oštro protivio.

Orban je, međutim, naknadno uložio veto na usvajanje višegodišnjeg paketa pomoći Kijevu, u vrednosti od 50 milijardi evra, i dodao da Mađarska nije sprečila članice EU da pokrenu pristupne pregovore sa Kijevom jer će „imati priliku da zaustavi taj proces još 75 puta“.

Novi paket sankcija uključuje direktnu zabranu uvoza neindustrijskih ruskih dijamanata od 1. januara i faznu zabranu uvoza dijamanata iz trećih zemalja počev od marta, a što je u skladu sa odredbama zemalja G7. Druge sankcije uključuju pooštravanje dokaza koji se zahtevaju od kompanija koje tvrde da se pridržavaju ograničenja cena ruske nafte po odredbama G7.

Novim paketom će blok takođe pokušati da spreči izvoz robe dvostruke namene u Rusiju tako što obavezuje partnere kompanija iz EU da potpišu ugovore prilikom kupovine određenih proizvoda, kojim se zabranjuje njihov dalji izvoz u Rusiju.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter