Izvor: Tanjug
08.04.2023 u 14:04
0

RASPAD SISTEMA: Još američkih poverljivih podataka procurelo!

Nova serija poverljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se u petak na društvenim mrežama, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija.

Prema pisanju lista, analitičari upućeni u razmere curenja poverljivih informacija kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Jedan visoko rangirani američki obaveštajni zvaničnik nazvao je ovo curenje poverljivih dokumenata „noćnom morom za Pet očiju“, misleći na Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland i Kanadu, koje su svoje obaveštajno savezništvo i zajedničko raspolaganje osetljivim obaveštajnim podacima nazvali savez Pet očiju.

RAT NA VRATIMA: Kineske trupe prešle granicu sa Tajvanom!

Najnoviji dokumenti pronađeni su u petak na Tviteru i drugim sajtovima, dan nakon što su visoki zvaničnici Bajdenove administracije priznali da istražuju potencijalno curenje poverljivih ukrajinskih ratnih planova, uključujući procenu sposobnosti ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Jedan slajd, datiran od 23. februara, nosi oznaku tajnosti, što znači da nije trebalo da se deli sa predstavnicima stranih država.

Mik Malroj, bivši visoki zvaničnik Pentagona, rekao je da curenje poverljivih dokumenata predstavlja značajno narušavanje bezbednosti koje bi moglo da ometa ukrajinsko vojno planiranje.

 – Pošto su mnogi dokumenti fotografisani, čini se da je to bilo namerno curenje od strane nekoga ko je želeo da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO“, rekao je Malroj.

STRAHOVITO „ZATIŠJE“: Severna Koreja ne odgovara na „vruću liniju“!

Jedan bezbednosni analitičar je opisao ono što je objavljeno do sada tek kao „vrh ledenog brega“, a visoki zvaničnici američke nacionalne bezbednosti izrazili su zabrinutost da li su objavljene informacije jedine informacije koje su se našle u pogrešnim rukama.

Po svemu sudeći, dokumenti koji su procureli daleko prevazilaze visoko poverljivi materijal o ukrajinskim ratnim planovima.

Bezbednosni analitičari koji su pregledali dokumente koji su se pojavili na sajtovima društvenih medija kažu da sve veći broj uključuje i osetljive slajdove o Kini, indo-pacifičkom regionu, Bliskom istoku i svetskom terorizmu.

Posle prvog „curenja“ poverljivih dokumenata, koji su se proširili Tviterom i Telegramom, a u kojima se vide planovi SAD i NATO da pomognu Ukrajini u prolećnoj ofanzivi protiv Rusije, Pentagon je u petak saopštio da istražuje kršenje bezbednosti.

KODEKS OBLAČENJA U IRANU: Kamere će naterati žene da se oblače u skladu sa propisima!

Dokumenti su navodno sadržali mape i detalje o isporuci oružja, snazi bataljona i ostalim osetljivim pitanjima, preneo je „Gardijan“ pisanje njujorškog lista. Informacije iz dokumenata procurelih u četvrtak su stare najmanje pet nedelja, sa najbližim datumom 1. mart. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter