Izvor: EUROAKTIV
01.10.2023 u 20:24
0

PRORUSKI POLITIČAR ROBERT FICO POBEDIO U SLOVAČKOJ: Želi da obustavi pomoć Ukrajini, traži saveznike

Robert Fico je pobedio na izborima u Slovačkoj, zalaže se za obustavljanje pomoći Ukrajini i moraće da nađe saveznike za formiranje vlade.

Slovački levičarski bivši premijer Robert Fico pobedio je svog naprednog rivala na parlamentarnim izborima nakon kampanje za okončanje vojne pomoći Ukrajini, ali će morati da pridobije saveznike da formira sledeću vladu, pokazali su skoro potpuni rezultati u nedelju (1. oktobra).

HILJADE LJUDI NA PROTESTU: Demonstranti poslali jasnu poruku

Sa 98% glasačkih okruga koji su prijavili subotnje izbore, Ficova stranka SMER-SSD je vodila sa 23,37% glasova. Sledi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 odsto, a treća partija HLAS (Glas), koja bi mogla da bude pokretačka sila za formiranje sledeće vlade, sa 15,03 odsto.

Bivše kolege Fico i lider HLAS-a Peter Pelegrini ostavili su otvorene mogućnosti za buduće koalicije u televizijskim komentarima kako su rezultati postajali jasniji.

Vlada koju predvode Fico i njegova stranka SMER-SSD nastoajaće da se članica NATO-a Slovačka pridruži Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Evropske unije o podršci Ukrajini, baš kao što blok želi da održi jedinstvo u suprotstavljanju invaziji Rusije.

„Želimo da sve procenimo, tako da ćemo sačekati konačno prebrojavanje“, rekao je Robert Kalinjak, kandidat SMER-SSD i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka kasnije u nedelju prokomentarisati pune rezultate.

Izlazne ankete su favorizovale PS kao pobednika, ali projekcije sa dva slovačka sajta za vesti zasnovane na rezultatima sa 90% okruga koji izveštavaju opredeljuju Fico kao pobednika sa marginom od oko 5 ili 6 procentnih poena.

Slovački izbori ovog meseca mogli bi da dovedu do promene kursa članice EU prema Ukrajini, kažu analitičari, a ankete pokazuju da bi sledeći premijer mogao biti Robert Fico, populista naklonjen Kremlju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter