Izvor: Kurir.rs
09.11.2023 u 22:00
0

PUTIN IMENOVAO „NAJBLIŽEG SAVEZNIKA“ RUSIJE: „Ovaj odnos je cvetao dugi niz godina“

Predsednik Rusije je tokom posete Astani pohvalio odnos Rusije sa Kazahstanom.

Odnos između Rusije i Kazahstana je dobar primer bliskog savezništva i od velike koristi narodima dveju nacija, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kazahstanskim kolegom Kasim-Žomartom Tokajevim u četvrtak u Astani.

„Mi nismo samo saveznici, već i najbliži saveznici. Ovaj odnos je cvetao dugi niz godina“, rekao je ruski lider, pozdravljajući lični doprinos Tokajeva u negovanju ovih veza.

Putin je u poseti glavnom gradu Kazahstana skoro tačno deset godina nakon što su dve zemlje potpisale ključni sporazum o susedskim odnosima.

Tokajev je govorio o prijateljstvu, zajedničkoj istoriji i duhovnom jedinstvu između dve zemlje, opisujući ove veze kao njihovo „najveće blago“.

Dvojica lidera su izrazila zadovoljstvo kako se razvijaju ekonomske, diplomatske i humanitarne veze. Tokajev je primetio rast konzularnih mreža koje Rusija i Kazahstan održavaju na tlu jedne druge, dok je Putin zahvalio svom domaćinu na promociji ruske kulture i jezika.

Nakon razgovora, predsednici su potpisali plan za rusko-kazahstanske aktivnosti za naredne tri godine, kao i memorandum o zajedničkim energetskim projektima.

Putin je u Astanu stigao nedelju dana nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je odabrao Kazahstan kao prvu stanicu na svojoj turneji po Centralnoj Aziji.

Moskva smatra interesovanje Zapada za region delom otvorene antiruske agende, koju njeni partneri „jasno razumeju“, kaže Aleksandar Sternik, visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova. On je na čelu odeljenja zaduženog za veze sa Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom.

„Oni čak i ne kriju pretnju sekundarnim sankcijama, već ih otvoreno upućuju pred suverene nacije koje imaju potpuno legitimne komercijalne, odbrambene i vojne odnose sa našom zemljom“, rekao je on u intervjuu u sredu, prenosi rt.rs.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter