Izvor: Kurir.rs
16.12.2023 u 09:13
0

PUTIN IZNEO JASAN STAV: Potrebno je razviti sopstvenu izgradnju aviona…

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u redovnom obraćanju medijima odgovarao i na nekoliko pitanja o stanju ruske civilne avijacije.

OD NADMOĆNOG PUTINA NEKA UČI CEO SVET: Na velikoj godišnjioj konferenciji za medije izbegao neugodna pitanja

Tom prilikom je istakao kako su domaće avio-kompanije preopterećene avionima zapadnih proizvođača, poput Erbasa i Boinga.

„Stalno smo imali sporove sa našim kompanijama koje su kupovale bez ograničenja, uslovno bez ograničenja, previše aviona strane proizvodnje, argumentujući i razumljivim razlozima – efikasnost motora, usklađenost sa zahtevima međunarodnih organizacija za buku itd. Postoji mnogo argumenata. Ali bilo bi bolje da se na vreme pobrinu za stvaranje tržišta za domaću opremu. Sve vreme dok pričamo o tome, na ovaj ili onaj način, uspeli smo stvoriti ovo tržište. Ali naša flota aviona je veoma preopterećena avionima strane proizvodnje. Sada naši proizvođači aviona, naravno, preko noći ne mogu da prošire svoje proizvodne kapacitete, biće potrebno određeno vreme“, rekao je.

Napomenuo je da su ruske avio-kompanije ispravno postupile kada nisu reagovale na „sve vrste nezakonitih radnji od lizing kompanija“. Avioni se otkupljuju i postaju vlasništvo domaćih prevoznika.

„Ali potrebno je razviti sopstvenu izgradnju aviona. Nadam se da sve planove imamo na umu, a planiramo da do 2030. godine proizvedemo preko hiljadu aviona“, kazao je Putin.

Kako navodi portal Avio-pres, Rusija ove godine inače nije proizvela nijedan putnički avion. Razlozi za to su različiti. MS-21 i SJ-100 su u uvoznoj supstituciji, u toku su ispitivanja već završenih jedinica, neki od njih, koji su prošli sertifikaciju, ugrađuju se na avione u izgradnji. U radionicama fabrika aviona u Irkutsku i Komsomolsku na Amuru nalazi se zaliha delova koja čeka na sertifikaciju ruskih komponenata, kako bi bilo moguće završiti proizvodnju aviona i predati avio-kompanijama. Rok za završetak radova na sertifikaciji oba tipa je kraj 2024. godine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter