Izvor: Kurir.rs
16.12.2023 u 09:28
1

„NEMA OPTIMIZMA“ Ambasador SAD u Kini: „Želimo da živimo u miru“

Ambasador SAD u Kini Nikolas Berns smatra da se odnosi Vašingtona i Pekinga neće uskoro poboljšati, rekao je ambasador SAD u Kini Nikolas Berns.

„Ne bih rekao da ima mesta optimizmu u pogledu budućnosti američko-kineskih odnosa. Videćemo kako će se stvari razvijati“, izjavio je Berns na Brukings institutu, preneo je „Politiko“.

Opaska je došla  tačno mesec dana nakon susreta lidera dveju zemalja Džozefa Bajdena i Si Đinpinga u San Francisku koji nije doprineo stabilizaciji napetog odnosa SAD i Kine već je doprineo produbljivanju nepoverenja.

Berns je pomenuti sastanak u Kaliforniji okarakterisao kao „produktivan“, pošto su, po njegovim rečima, obe države do sada ispunjavale obaveze.

„Pažljiv sam u vezi s ovim, možda realan, ili pak pun nade, ali nada je drugačija od optimizma“, rekao je ambasador SAD u Kini.

Berns se osvrnuo i na to što kineska obalska straža u Južnom kineskom moru sve češće „uznemirava“ filipinska plovila koja se navodno nalaze u Manilinim teritorijalnim vodama.

Ipak, pozvao je na smanjenje tenzije u odnosima SAD, Kine i drugih subjekata u regionu.

„Narod Kine nije naš neprijatelj. Želimo da živimo u miru s Kinom. Nijedna osoba pri zdravoj pameti ne bi trebalo da želi da se ova veza završi u sukobu ili ratu“, zaključio je ambasador SAD u Kini Nikolas Berns.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„NEMA OPTIMIZMA“ Ambasador SAD u Kini: „Želimo da živimo u miru“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter