Izvor: Kurir.rs
16.12.2023 u 09:35
0

HAOTIČNO UPOZORENJE NEMAČKE: Evropa mora pod hitno da se naoruža

S obzirom da je evropski bezbednosni saveznik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pomerio fokus na Indo-Pacifik, Evropa mora brzo da obezbedi bolju odbranu jer bi do kraja decenije mogle da se pojave nove vojne pretnje, rekao je nemački ministar odbrane.

KONGRES SAD USVOJIO REKORDAN VOJNI BUDŽET ZA 2024. GODINU: Ukrajincima se jedan detalj neće dopasti

– Rusija je značajno povećala proizvodnju naoružanja u cilju invazije na Ukrajinu i preti baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji – rekao je Boris Pistorijus u intervjuu za „Velt am zontag“.

U međuvremenu, SAD će verovatno smanjiti svoje vojno angažovanje u Evropi jer se više okreću Indo-Pacifiku.

– Mi Evropljani treba da budemo više angažovani da obezbedimo bezbednost na sopstvenom kontinentu – kazao je on.

Napomenuo je da će regionu trebati vreme da poveća sopstvenu proizvodnju oružja.

– Imamo pet do osam godina da nadoknadimo korak, u pogledu oružanih snaga, industrije i društva – poručio je Pistorijus.

Prema njegovim rečima, Evropi je jasno da će možda morati da uporedi američku pomoć Ukrajini ako Vašington ne uspe da se dogovori o novom finansiranju.

Izbor nove poljske vlade koja je više proevropski bi sada trebalo da omogući Vajmarskom trouglu Berlina, Pariza i Varšave da dalje razvija vojnu saradnju, dodao je on.

– Moramo da smislimo kako da se najbolje pozicioniramo na istočnom krilu na osnovu odbrambenih planova NATO-a – rekao je on, napominjući da želi da otputuje u Poljsku što je pre moguće sledeće godine.

Pistorijus je ukazao da za sada nije predvideo da će nemačka vojska ponoviti tako velike misije kao što su one sprovedene u Avganistanu i Maliju.

– U Avganistanu je nemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svetskog rata. Ali, male misije, posebno u oblasti vojnih saveta ili saradnje i sa zemljama koje ne dele nužno naše vrednosti, biće važne – zaključio je on.

Dodao je da alternativa bi bila da više nemaju nikakve kontakte sa ovim zemljama i da ih jednostavno prepuste Rusima i Kinezima, a prema njegovoj proceni, to bi bilo veoma opasno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter