Izvor: Telegraf
14.12.2023 u 22:50
1

KONGRES SAD USVOJIO REKORDAN VOJNI BUDŽET ZA 2024. GODINU: Ukrajincima se jedan detalj neće dopasti

Predlog zakona uključuje četvoromesečno produženje Odeljka 702, kontroverznog nadzornog organa, dajući zakonodavcima više vremena da reformišu ili zadrže program.

Više od dve trećine Predstavničkog doma američkog Kongresa glasalo je u četvrtak za predlog zakona o odbrambenoj politici koji uključuje rekordnih 886 milijardi dolara godišnje vojne potrošnje i odobrava politiku kao što je pomoć Ukrajini i odbijanje Kine u Indo-Pacifiku.

Dom je podržao Zakon o odobrenju nacionalne odbrane, ili NDAA, sa 310 prema 118, uz snažnu podršku republikanaca i demokrata. Bilo je to više od dvotrećinske većine koja je bila potrebna da se ta mera usvoji i pošalje u Belu kuću da bi predsednik Džo Bajden potpisao zakon.

ISTINA O KOJOJ NIKO NIJE SMEO DA GOVORI: „Ukrajina gubi rat iz ova dva razloga“

Odvojeno od zakona o izdvajanjima koji određuju nivoe vladine potrošnje, NDAA odobrava sve, od povećanja plata za vojnike – ovogodišnje će biti 5,2% – do kupovine brodova, municije i aviona.

Pošto je to jedan od retkih glavnih zakona koji svake godine postaje zakon, članovi Kongresa ga koriste kao sredstvo za širok spektar inicijativa. Takođe ga pomno prate velike odbrambene kompanije, kao što su „Lockheed Martin“, „RTKS Corp“ i druge firme koje imaju ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Glasanje za ovogodišnji zakon, koji ima skoro 3.100 stranica i odobrava rekordnih 886 milijardi dolara, što je tri odsto više u odnosu na prošlu godinu, značilo je da je Kongres usvojio NDAA već 63 godine zaredom.

Konačna verzija NDAA izostavila je odredbe koje se bave društvenim pitanjima koja izazivaju podele, kao što su pristup abortusu i tretman transrodnih pripadnika službe, a koje su bile uključene u verziju koju je usvojio Predstavnički dom sa republikanskom većinom zbog prigovora demokrata, preteći da poremete zakonodavstvo.

Senat pod kontrolom demokrata podržao je NDAA, takođe sa snažnom dvostranačkom većinom — 87 prema 13 — u sredu.

Fiskalni NDAA za 2024. takođe uključuje četvoromesečno produženje spornog domaćeg nadzornog organa, dajući zakonodavcima više vremena da reformišu ili zadrže program, poznat kao Odeljak 702 Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi (FISA).

Ta odredba naišla je na prigovore i u Senatu i u Domu, ali nedovoljno da izbaci zakon iz koloseka. Senat je u sredu odbio pokušaj da se ukloni FISA produženje iz NDAA pre nego što je glasao za usvajanje mera za odbranu.

Dom i Senat usvojili su svoje verzije NDAA ranije ove godine. Mera odobrena ove nedelje predstavlja kompromis između dve stranke i dva veća.

Predlog zakona produžava jednu meru za pomoć Ukrajini, Inicijativu za pomoć u bezbednosti Ukrajine, do kraja 2026. godine, odobravajući 300 miliona dolara za program u fiskalnoj godini koja se završava 30. septembra 2024. i narednoj.

Međutim, ta cifra je mala u poređenju sa 61 milijardom dolara pomoći Ukrajini koju je Bajden zatražio od Kongresa da odobri pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

Taj zahtev za hitnu potrošnju je zaglavio u Kongresu, pošto su republikanci odbili da odobre pomoć Ukrajini, pošto demokrate nisu pristale na značajno pooštravanje zakona o imigraciji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u utorak sa poslanicima na Kapitolu kako bi izneo argumente za finansiranje koje je tražio Bajden, ali je izašao sa sastanaka bez dogovora sa republikancima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KONGRES SAD USVOJIO REKORDAN VOJNI BUDŽET ZA 2024. GODINU: Ukrajincima se jedan detalj neće dopasti”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter