Izvor: BSC HAPPY/NOVOSTI
14.12.2023 u 22:41
0

MAĐARSKO DA KOŠTA 10 MILIJARDI: Orban skupo naplatio saglasnost za Ukrajinu

VELEOBRT oko Ukrajine dogodio se danas na Evropskom samitu u Briselu.

Iako je danima najavljivano da od odobravanja početka pregovora za članstvo s ovom zemljom neće biti ništa, što su bili i tonovi koji su preovladavali na početku današnjeg sastanka, iznenada je došlo do premene koja je obradovala Kijev.

– Evropski savet je odlučio da otvori pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Takođe je odobren status kandidata Gruziji, a EU će započeti pregovore sa BiH čim neophodni stepen saglasnosti sa kriterijumima za članstvo bude ostvaren i poziva Evropsku komisiju da u cilju te odluke najkasnije do marta podnese izveštaj – razrešio je porukom dilemu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, poručivši da je to jasan signal nade za narode ovih zemalja i za ceo kontinent.

ERDOGAN OŠTRO UPOZORIO BAJDENA: „Amerika ima odgovornost da prekine rat u regionu“

Najviše se davanju statusa kandidata Ukrajini protivio mađarski premjer Viktor Orban koji je isticao da ukrajinske institucije nisu sposobne i spremne da ta zemlja u ovom trenutku započne pregovore. Neposredno pre početak Samita, Mađarskoj su, da bi je odobrovoljili, naprasno odblokirali 10 milijardi evra iz evropskih fondova.

Orbana je prošle sedmice u Jelisejskoj palati pokušao da nagovori i francuski predsednik Emanuel Makron, a ubeđivanje je nastavljeno i jutros, pre početka samita, za doručkom sa Orbanom, Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Orban na kraju nije popustio, već se suzdržao od glasanja, napustivši sasanak u trenutku kada se glasalo.

– Ukrajina nije spremna – ostao je pri svom stavu Orban, istakavši da je to loša odluka oko koje Mađarska ne želi da deli odgovornost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter