Izvor: Happy BSC
29.12.2022 u 16:13
0

RUSIJA I TURSKA ZAPOČINJU RADOVE NA ČVORIŠTU PRIRODNOG GASA: Cilj je obezbediti transparentne i fer cene

Moskva i Ankara počele su s radom na stvaranju čvorišta za distribuciju prirodnog gasa u Turskoj, otkrio je Aleksej Miler, čelnik ruskog energetskog giganta Gazproma. „Inicijativa ima za cilj da pomogne u obezbeđivanju transparentnih i fer cena na tržištu prirodnog gasa“, kaže Miller.

BESMISLENOST SANKCIJA EU PREMA RUSIJI:Brisel od marta platio Moskvi 106 milijardi dolara za sirovine

Ideju o stvaranju čvorišta za isporuku gasa u Turskoj predložio je ruski predsednik Vladimir Putin u oktobru. Predsednik je rekao da bi to omogućilo Rusiji da preusmeri tranzit sa oštećenih gasovoda Severni tok 1 i 2 u region Crnog mora. On je takođe napomenuo da će gasno čvorište služiti ne samo kao distributivna platforma, već bi moglo da se koristi i za određivanje cena gasa i izbegavanje „politizacije“ energije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je tu ideju, tvrdeći da će EU moći da kupuje ruski gas preko njegove zemlje. U međuvremenu, mnoge zapadne zemlje, uključujući SAD, kritikovale su plan. Portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel ponovio je da Vašington nastavlja da “poziva saveznike da preduzmu korake za diverzifikaciju svojih izvora energije, kako bi smanjili energetsko oslanjanje na Rusiju”.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je tvrdio da predlog da se Turska pretvori u gasno čvorište “nema smisla”, s obzirom na to da Evropa ima za cilj da se odvikne od ruske energije. Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je ove nedelje da Moskva i evropski uvoznici energije aktivno razgovaraju o povećanju isporuke gasa preko Turske nakon stvaranja čvorišta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter