Izvor: Kurir.rs
28.11.2023 u 12:08
0

RUSKA MORNARICA DOBILA MOĆNE SUHOJE: Neverovatne sposobnosti lovaca na terenu protiv neprijateljskih dronova

Snimci objavljeni 26. novembra pokazuju lovce ruske mornarice Su-30SM raspoređene da neutrališu bespilotne čamce ukrajinske mornarice, koji se u sve većem broju koriste za napade na ruske ciljeve u Crnom moru, uključujući ključnu infrastrukturu i vojne baze. Navodi se da su brodovi uništeni i oružjem i bombama.

RUSIJA JAČA VAZDUŠNE SNAGE: Stižu novi lovci, wow, kakva NADMOĆ

Su-30SM su se pridružili starijim udarnim lovcima Su-24M za operaciju, pri čemu su oba aviona raspoređena u ruskoj mornarici, gde su Su-30 postepeno izbacivali Su-24 iz upotrebe.

Su-30SM se takođe široko koristi u ruskom vazduhoplovstvu i predstavlja lovac „4+ generacije“ razvijen na osnovu dizajna lovca Su-30MKI prilagođenog zahtevima indijskog ratnog vazduhoplovstva. Iako je nasledio veoma visoku izdržljivost i ekstremnu upravljivost Su-30MKI, veliko poboljšanje uočeno na dizajnu Su-30SM je integracija radara sa faznom rešetkom N011M Bars sa maksimalnim dometom detekcije 400 km. Radar je jedan od najvećih ikada integrisanih u lovac i pruža veoma visok stepen svesti o situaciji protiv vazdušnih, zemaljskih i pomorskih ciljeva, omogućavajući efikasno gađanje oružjem izvan vizuelnog dometa.

Za razliku od Su-35 i Su-34 koji su specijalizovani lovci za nadmoć u vazduhu, odnosno udarni lovci, Su-30SM je višenamenski avion dobro izbalansiran između svih tipova misija.

Ukrajina je dobila značajnu podršku brojnih država članica NATO-a da modernizuje svoje sposobnosti za ratovanje bespilotnim letelicama, što je uključivalo snabdevanje stotina čamaca sa bespilotnim letelicama uz hiljade bespilotnih letelica.

Bespilotni brodovi počeli su da se široko koriste u borbi od oktobra 2022, uključujući i napade na obaveštajni brod ruske mornarice Ivan Khurs u Crnom moru. Jedan od najnovijih događaja u takvim operacijama bilo je hvatanje bespilotne robotske opreme ukrajinske pomorske autonomne garde (MAGURA) V5 od strane ruskih snaga u pretposlednjoj nedelji novembra, što je podstaklo očekivanja da će klasa ratnih brodova biti proučavana kako bi se razvile odgovarajuće protivmere. Klasa broda nosi nosivost od 320 kg i ima domet od blizu 850 km.

S obzirom da Ukrajina ima zanemarljive mornaričke kapacitete sa posadom, očekuje se da će se slične klase bespilotnih napadačkih brodova i dalje u velikoj meri oslanjati na mobilne kopnene raketne sisteme za asimetrično ugrožavanje ruskih pomorskih i obalnih ciljeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter