Izvor: Tanjug
17.03.2023 u 11:06
0

PENTAGON TVRDI DA ZDRUŽENE VOJNE VEŽBE IMAJU EFEKTA: Uspešno odvraćanje od sukoba uprkos provokacijama Severne Koreje

Zajedničke vojne vežbe SAD i njihovih saveznika nastavljaju efikasan rad na odvraćanju sukoba, uprkos kontinuiranim provokacijama Severne Koreje, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

-Mislim da je važno da ljudi razumeju, odvraćanje nastavlja da funkcioniše- saopštio je u četvrtak na konferenciji za novinare portparol Pentagona general Pat Rajder, prenosi Jonhap.

SLOVAČKA DALA ODOBRENJE: Borbeni avioni MIG-29 stižu u Ukrajinu

On je to rekao u odgovoru na pitanje kako SAD zajedničkim vojne vežbama mogu pomoći u sprečavanju severnokorejskih provokacija, a samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio interkontinentalnu balističku raketu, što je drugo takvo lansiranje ove godine, navodi južnokorejska agencija.

Rajder je dodao da „uprkos lansiranju projektila u okean, Severna Koreja nije napala, niti bi trebalo“ kao i da će SAD, Japan, Južna Koreja i drugi saveznici i partneri u regionu nastaviti da rade zajedno na proširenju tog odvraćanja i proširenju bezbednosti tih zemalja.

Najnovije lansiranje Severne Koreje usledilo je nakon ispaljivanja balističkih i krstarećih projektila kratkog dometa tokom protekle nedelje, a u trenutku održavanja zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD pod nazivom Štit slobode.

Severnokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je predsednik Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje rakete „hvasong-17“ i naglasio cilj da se „unese strah kod neprijatelja” zbog, kako je rekao, „otvorenog neprijateljstva” koje su prema Severnoj Koreji pokazale zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

ŠOLC UPOZORAVA: „Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini“

Portparol Pentagona je u svom jučerašnjem obraćanju insistirao da su zajedničke vežbe SAD i saveznika „odbrambene prirode“ i da su „osmišljene da odvrate potencijalnu agresiju u regionu“ i da je reakcija Pjongjanga na njih „ne samo neprikladna, već je i destabilizujuća i zabrinjavajuća“.

Osim kombinovanih vežbi koje su počele u ponedeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja takođe učestvuju u podmorničkim vežbama, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u sredu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter