Izvor: Finacial Times
03.09.2023 u 08:59
0

SANKCIONISANI OLIGARH ANDREJ MELINČENKO: Za rat su krivi i Zelenski i Putin i ostali svetski lideri, ali plaši me što nema deeskalcije

Sankcionisani ruski oligarh Andrej Meljničenko, poznat u srpskoj javnosti kao muž bivše "Modelsice" Aleksandre Nikolić, izjavio je da je rat u Ukrajini "globalna greška" i da je Zapad dopustio da stvari izmaknu kontroli kada je odlučio da je Rusija „zarđala benzinska stanica“ u konačnom propadanju zbog prevelike zavisnosti o nafti i gasu.

Šta čini moć koja slabi? Ne možete da rešite kućne probleme? Onda idete u rat“, rekao je Meljničenko za Fajnenšel Tajms

Evropska unija je sankcionisala Meljničenka u martu 2022, što ga je podstaklo da pođe u Ujedinjene Arapske Emirate, čiji je državljanin postao 2021. godine, te da se provuče kao korisnik udruženja koje poseduje njegovo carstvo. Ratni porast cena đubriva udvostručio je Meljničenkovo bogatstvo na više od 25 milijardi dolara, prema ruskom izdanju Forbsa.

BAJDENOV NASLEDNIK: OLAF ŠOLC PAO i POVREDIO SE – NIJE DOBRO?

Fajnenšel Tajms ističe da Meljničenko ne smatra da je za rat prvenstveno kriv predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odgovoran je za rat jer je izbegavanje rata postavio kao cilj svoje predizborne kampanje, ali je svojim ekstremnim neprofesionalizmom isprovocirao svog snažnog i agresivnog suseda da to učini. Barns iz CIA-e je napravio propust kada je SAD deklasifikovao obaveštajne podatke da je Putin planirao invaziju. To znači da je loše radio svoj posao i da nije mogao da postigne ono što je trebao – izbeći rat“, kaže on. Meljničenko kaže da je „odgovornost kolektivna“, a na pitanje da li oseća ikakvu krivicu za rat odgovara sledeće.

-Apsolutno se ne smatram lično odgovornim za tragedije koje su se dogodile-, kaže on i insistira na tome da su krivi svetski lideri.

„Pokušavati odgonetnuti ko je kriv, a ko nije, vrlo je opasno“, smatra on.

Na pitanje o ratnim zločinima oligarh kaže Rat na površinu izvlači svakakve odvratne ljude s obe strane. Ratnih zločina svakako ima s obe strane. To se događa u svakom ratu. To je prirodno. Nije važno ko je započeo“.

Istakao je da ga plaši što ne vidi trend deeskalacije.

U kulturološkim studijama postoji koncept vremena karnevala i vremena orgija. Karnevali su kad svi stave maske i igraju po pravilima. Orgije su kad svi polude. U vremenu smo orgija. I čini se da se to neće dobro završiti“, rekao je Meljničenko.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter