Izvor: b92.net
19.08.2023 u 10:03
0

SARADNJA NA NUKLEARNOJ ENERGIJI: Mađarska sa RUSIJOM potpisala sporazum

Rusija i Mađarska potpisale dokument koji omogućava da se pokrene izrada osnovne energetske opreme za potrebe novih blokova nuklearne elektrane „Pakš-2“.Dokument su potpisali potpredsednik kompanije „Atomstrojeksport“, direktor projekta izgradnje nuklearne elektrane Aleksandr Merten i generalni direktor kompanije koja projektuje „Paksi atomeromu Zrt“ Gergej Jakli

Prelazak u fazu neposredne izgradnje nam daje zeleno svetlo za početak proizvodnje osnovne energetske opreme.

IDU NA RUSKU GILJOTINU: UKRAJINA AKTIVIRALA NAJELITNIJU 82. BRIGADU – evo čime su NAORUŽANI (VIDEO)

Prema njegovim rečima, projekat „Pakš-2“ je veoma interesantan za mađarsku industriju, evropske zemlje i druge države.Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da će potpisivanje ovog dokumenta ubrzati investicije u projekat i postaviti temelj za nove blokove do kraja 2024. godine. Podsetio je da je promena protokola o finansiranju projekta stupila na snagu 16. avgusta 2023. godine i da će Mađarska realizovati svoje finansijske obaveze u evrima preko „Gasprombanke“.

„Pakš“ je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

Projekat „Pakš-2“ je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma. Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter