Izvor: BSC happy portal
25.11.2023 u 10:10
1

ISTORIJSKI MOMENAT: Severna Makedonija otvara nebo za Lavrova

Severna Makedonija je donela odluku da dozvoli avionu ruskog ministarstva spoljni poslova da preleti iznad zemlje kako bi ministar Sergej Lavorov učestvovao na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS, javila je američka agencija AP.

„HITNO ZAPOČETI STVARANJE PALESTINSKE DRŽAVE“: Lavrov pojasnio ruski stav prema sukobu na Bliskom istoku

Ova članica NATO je u petak saopštila da će naredne nedelje nakratko ukinuti zabranu preletanja za avione iz Rusije kako bi omogućila ruskom ministru spoljnih poslova u da učestvuje na konferenciji u Severnoj Makedoniji, ako prihvati poziv“, navodi se u članku.

Vazdušni prostor će biti otvoren od 29. novembra do 1. decembra, navodi agencija.

Godišnji sastanak ministara spoljnih poslova 57 država članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju održaće se od 30. novembra do 1. decembra 2023. godine, na poziv predsedavajućeg OEBS-a, ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Osmani je ranije upozoravao da je učešće Lavrova pod znakom pitanja, budući da je vazdušni prostor Severne Makedonije, ali i susednih država zatvoren za ruske avione zbog uvedenih sankcija. S druge strane, Lavrov se nalazi na spisku sankcionisanih osoba.

Ruskom ministru je ranije već uskraćivano da prisustvuje događajima OEBS-a.

Na prošlogodišnjem ministarskom sastanku OEBS-a u Varšavi, Poljska Lavrovu nije dozvolila ulazak u zemlju, uprkos tome što pravila OEBS-a nalažu da bi sastanku trebalo da prisustvuju predstavnici svih 57 zemalja članica. Rusija je to ocenila kao namerno kopanje linije podele u pokušaju da se organizacija sahrani.

U ruskoj delegaciji će, osim Lavrova, biti i portparolka ruskog MSP Marija Zaharova, 17 drugih diplomata, 24 novinara, kao i drugi saradnici ruskog ministra spoljnih poslova poput obezbeđenja i tehničkog osoblja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ISTORIJSKI MOMENAT: Severna Makedonija otvara nebo za Lavrova”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter