Izvor: HappyBSC
25.12.2022 u 23:16
0

Srđan Perišić u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Kada će SAD da odu iz Evrope? Pa možda i ovaj globalni sukob rešava to pitanje!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 305. dan rata u Ukrajinia naši sagovornci o najnovijim dešavanjima povezanim sa ovim sukobom bili su: Zoran Anđelković iz Centra za mir i toleranciju, prof. dr Srđan Perišić, profesor geopolitike, i novinar Žarko Rakić.

Srđan Perišić izjavio je da će poverovati da se neka država članica Evropske unije bori za interese Evrope onoga trenutka kada ta država napusti NATO.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Ja ću poverovati da se neka država članica Evropske unije bori za interese Evrope onoga trenutka kada ta država napusti NATO, a nema toga ni na vidiku. I da hoće, oni to javno ne smeju da kažu, i ako razmišljaju o tome, ako Makron u svojim privatnim razmišljanjima o tome mašta, ali on to nikada neće moći da pomisli da javno kaže. Evropska unija nikada ne može da postane zaseban geopolitični centar moći u svetu. Zašto? Zato što su SAD vojno i na svaki drugi način prisutne u toj Evropskoj uniji“, rekao je Perišić.

„Ko sa đavolom tikve sadi, na kraju dobije ono što hoće“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

 Profesor je istakao da Evropska unija nema vojnu moć, i dodao da su glavni odnosi u međunarodnoj politici upravo odnosi vojne moći.

„Nemačka je noseća država EU, ona je centralna evropska država, i one države koje su u centru nekog regiona ili kontinenta, one su nekako i najmoćnije. Tako i Nemačka ima tu osobinu osovine, poznato ime, da druge države okupi oko sebe i ona je to počela da radi u Evropskoj uniji na ekonomskim osnovama, donekle i političkim, kulturnim, i slično, ali na vojnim, bezbednosnim, odbrambenim osnovama, to nije uradila, niti je mogla da uradi, a to je moć. U međunarodnim odnosima, u međunarodnoj politici glavni odnosi su odnosi vojne moći, a to Evropska unija nema“, rekao je Perišić.

 Profesor je dodao da je Americi u interesu da Evropa bude podeljena, a ne jedinstvena, kao i da jedinstvena Evropa u praksi – ne postoji.

„Može Makron da kaže: „Nama treba vojna moć“, ali je neće dobiti dokle god su SAD prisutne. Zbog toga Evropa nije zaseban geopolitički blok. To i nama treba da bude nauk kada razmišljamo o nekoj našoj budućnosti i spoljnoj politici, da Evropa nije samostalna, odnosno Evropska unija. Vidimo da su i u EU sada podele, ko pravi te podele u EU. Pa opet Vašington. Danas su svi usmereni na Vašington. Poljaci su produžena proksi ruka Vašingtona, a ne Evropske unije, čak se i sude sa njima, plaćaju nekakve penale itd. I kako se to zove? Raskoljavanje Evrope ili raskol Evrope. Amerikancima je u interesu ne da bude jedinstvena Evropa, već da uvek bude podeljena, i ona je podeljena bila tokom celog 20. veka i sada je podeljena. Mi svi govorimo o jedinstvenoj Evropi, to u praksi ne postoji. Ne postoji jedinstvena Evropa upravo zbog američkog prisustva koji to ne dozvoljava “, zaključio je Perišić.

Žarko Rakić u emisiji „AKTUELNOSTI“: „Ako bi Rusi uspeli da probiju front, njima bi faktički bio otvoren put do Dnjepra!“

On je istakao da upravo ovaj sukob može biti presudan za prisustvo SAD u Evropi.

„Mi moramo da to razumemo. Sad kada će SAD da odu iz Evrope? Pa možda i ovaj globalni sukob rešava to pitanje. Malopre smo govorili o geopolitici Rusije i da li će Rusija uspeti da geopolitički bude pobednik ovog sukoba, ja sam ubeđen da hoće. Vidimo upravo ovi formati BRIKS, ŠOS gde Rusija povezuje sve te zemlje istoka i juga sa sobom, one se samim tim odvajaju od Zapada gde Evropska unija ne postoji“, zaključio je Perišić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter