Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
05.07.2023 u 19:09
0

OVO JE PRAVA ISTINA: Evo šta STRATEŠKI BOMBARDERI B-52 IZVODE iznad Korejskog poluostrva

Pored huškanja ili kako se to kaže “odvraćanja od provokativnih aktivnosti” severnokorejskog režima, još jedan mogući razlog za neblagovremeno upućivanje još jednog ešalona bombardera B-52 u zapadni Pacifik mogao bi biti pojačano prisustvo kinesko-ruskih brodova u blizini Japana i Tajvana.

Nekoliko B-52 Stratofortress preletelo je Korejsko poluostrvo krajem juna, u pratnji američkih i južnokorejskih borbenih aviona, u okviru „kombinovane vazdušne obuke“, saopštila su odeljenja odbrane obe zemlje.

NA RUSIJU ILI ZA ODBRANU? NEMAČKA nabavlja 60 HELIKOPTERA „ČINUK“

Bombarderi sa sposobnošću da nose nuklearno naoružanje leteli su zajedno sa avionima F-16 i F-15E američkih vazduhoplovnih snaga i F-35A i KF-16 južnokorejskih vazduhoplovnih snaga, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Koreje.

„Vežba je pružila Alijansi priliku da ojača svoju interoperabilnost demonstriranjem kombinovane odbrambene sposobnosti, brzog raspoređivanja i proširenog odvraćanja u odbrani Korejskog poluostrva“, navodi se u saopštenju američkih snaga u Koreji.

Iako se ta aktivnost čini rutinskom, u skladu sa intenziviranjem američkog vojnog prisustva u zapadnom Pacifiku, razmeštanje aviona B-52 preklapa se sa još jednom misijom američkih strateških bombardera u regionu, pri čemu je situacija apsolutno nova.

B-52 koji su preleteli Južnu Koreju 30. juna bili su iz vazduhoplovne baze Barksdejl i nisu deo tekućeg raspoređivanja Operativne grupe za bombardere, takođe sa B-52, već iz baze vazduhoplovnih snaga Minot, koja je počela 14. juna. Ti bombarderi su nedavno sleteli u Indoneziju, prvo prisustvo B-52 u toj strateški važnoj zemlji jugoistočne Azije, prema Vazdušno-kosmičkim snagama.

Tokom protekle nedelje tri kineska ratna broda (razarač, amfibijski jurišni brod i fregata) prijavljena su u blizini japanskog arhipelaga Nansei, raspoređenih u luku između glavnog ostrva Kjušu i Tajvana.

Pored kineskog prisustva, dve ruske korvete (Sovršeni i Gromkij) preklapale su se u istoj oblasti, koje su se u poslednja četiri dana juna nalazile u blizini Tajvana, prema USNI (US Naval Institute).

Iako su zvanična južnokorejska i američka saopštenja za štampu govorila o misiji na Korejskom poluostrvu, udaljenost do Tajvana je oko 1.500 km, što je neznatna udaljenost za više od 14.000 km dometa strateških bombardera B-52H Stratofortress.

Sa ovom misijom na Korejskom poluostrvu, prisustvo američkih strateških bombardera na zemaljskoj kugli moglo bi da uđe u novu, aktivniju i nepredvidiviju fazu.

Pored misija Operativne grupe za bombardere, američko vazduhoplovstvo pokazuje da može brzo da poveća prisustvo u istoj oblasti i kalibru, obezbeđujući strateško iznenađenje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter