Izvor: Kurir.rs
27.08.2023 u 16:12
0

STRADAO UKRAJINSKI VOJNI PILOT KOJI JE OBUČAVAN ZA F-16: Zašto su ga Amerikanci zvali Đus?

Ukrajinska ratna avijacija objavila je da je Andrij Pilščikov, vojni pilot i zagovornik nabavke američkih borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, bio među troje stradalih u sudaru dva aviona tokom trenažnog leta zapadno od Kijeva.

Gardijan prenosi da se sudar desio u petak, kao i da je nadimak Pilščikova bio „Đus“, objašnjavajući da su mu taj nadimak dodelili piloti instruktori iz SAD tokom obuke zato što Pilščikov nije pio alkohol.

Navodi se da je Pilščikov tečno govorio engleski jezik i da je bio jedan od dvojice ukrajinskih pilota koji su prošlog leta boravili u Vašingtonu kako bi se sastali sa članovima američkog Kongresa i lobirali za isporuku F-16 Ukrajini.

Pored toga, „Đus“ se redovno pojavljivao u američkim medijima gde se prilikom uključenja dodatno zalagao za nabavku ovih borbenih aviona.

To njegovo dugotrajno lobiranje konačno je urodilo plodom ranije ovog meseca kada su Danska i Holandija, nakon odobrenja iz Vašingtona, objavile da će Kijevu dostaviti američke lovce, a to je potom učinila i Norveška.

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter