Izvor: BSC happy portal
01.12.2023 u 11:54
0

STRAH I STREPNJA U BRISELU UOČI SAMITA: „Orban može sve da nas drži kao taoce“

Mađarski premijer Viktor Orban redovno gura EU do ivice, a diplomate sada strahuju da će njegovo neprijateljstvo prema Ukrajini gurnuti blok u konačni ponor.

MAĐARSKA TRAŽI PROMENE: U Briselu potrebne liderske promene izričit je Viktor Orban na samitu EU

Sredinom decembra trebalo bi da bude održan samit na kome bi lideri EU trebalo da donesu istorijsku odluku o prihvatanju Ukrajine i time zapečate ključni budžetski dogovor i Kijevu daju spas od 50 milijardi evra.

Taj sastanak bi trebalo da pošalje poruku SAD da, uprkos političkoj ometanju rata na Bliskom istoku, EU ostaje u potpunosti posvećena Ukrajini.

Ali, te planove mogao bi da pokvari Viktor Orban, čovek koji održava bliske veze sa ruskim predsednikom Putinom i za koga mnogi veruju da podriva demokratiju i vladavinu prava i u Mađarskoj. On zahteva da se ceo proces zaustavi dok lideri ne pristanu na opštu reviziju podrške EU Kijevu.

Ovo je od velikog značaja za lidere EU. Iako Mađarska predstavlja samo dva odsto stanovništva EU, Orban može da drži celu Uniju kao taoca. On je najglasniji protivnik sankcija Rusiji od Putinove aneksije Krima 2014.

– Idemo prema velikoj krizi – rekao je za „Politiko“ jedan zvaničnik EU pod uslovom anonimnosti.

Jedan visoki diplomat Unije je upozorio da bi ovo moglo biti jedno od najtežih Evropskih saveta. Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital iz Budimpešte, kaže da je Orban čekao da Evropa shvati da ne može da dobije rat u Ukrajini i da Kijev mora da napravi ustupke.

– Sada oseća da dolazi njegovo vreme jer u mnogim zemljama EU javno mnjenje pokazuje da su ljudi umorni od Ukrajine – dodaje Kreko.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter