Izvor: BSC Happy
27.10.2023 u 14:00
0

STRAŠNO UPOZORENJE: Izrael planira da u Gazi testira novo moćno oružje kakvo svet nije video(video)

Hamasovi tuneli biće napadnuti „sunđerastim bombama“U narednim nedeljama Izraelske odbrambene snage (IDF) gotovo će sigurno izvesti kopnenu invaziju na Gazu, iako bi ona mogla da bude nešto manjeg obima nego što se to inicijalno očekivalo. Nema sumnje da će vojnike IDF-a dočekati vrlo teško urbano okruženje u kojem će opasnost pretiti gotovo sa svake strane. A jedan od ključnih elemenata koje će koristi militanti Hamasa, ali i drugih oružanih grupa poput Islamskog džihada, je mreža tunela ispod Gaza sitija.

Kako bi doskočio nenadanom „iskakanju“ protivnika iz zemlje, ili ih sprečili da pobegnu u tunele, IDF je počeo da testira novi tip „oružja“. Reč je o svojevrsnim „sunđerastim bombama“ čija svrha nije da eksplozijom raznesu nešto, već upravo suprotno – one aktiviranjem stvaraju već sloj pene koji se rapidno širi i učvršćuje. Ta pena bi onda ulaze i izlaze iz tunela veliko brzinom zatvorila, piše britanski Telegraf, a prenosi Jutarnji list.

DALI JASAN ODGOVOR: Ubijeno 6.747 ljudi, među njima 2.655 dece iz Gaze spiskom odgovorili na Bajdenove sumnje

Ali, problem s ovim „oružjem“ je u tome što je rizično za upotrebu – štaviše, neki izraelski vojnici navodno su zbog rukovanja ovom „bombom“, koja je u osnovi miks tečnosti, ostali bez vida.

Još jedna opcija za izraelske vojnike je da u tunele puste i robote. Ali, njihov domet i efekat verovatno nije adekvatan za tip operacije koja treba da se izvede. Tu je i problem sa dometom radio signala kojim se kontroliše robot – što je isti problem koji će mučiti IDF i prilikom slanja mikrodronova u tunele.

IDF razvio i takozvane „mikro robote“ koji čak mogu da idu i uz stepenice i nose eksploziv koji može da se detonira po potrebi.

„One stvari koje koristite na površini ne možete na isti način, ili s istim učinkom, koristiti ispod površine. Potrebna je posebna oprema da biste videli, komunicirali međusobno i konačno – upotrebili smrtonosno oružje“, ističe Džon Spencer, bivši američki časnik koji predaje urbano ratovanje na Vest Pointu.

Toga je Hamas itekako svestan, pa je kroz prošlu deceniju razradio taktike ratovanja koje se u velikoj meri oslanjaju na tunele i postavljanje zaseda u urbanom okruženju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter