Izvor: Tanjug
13.07.2022 u 22:15
0

„Strateška prednost koju su Rusi ostvarili sastoji se u tome da su zapravo potpuno uništili ozbiljne ofanzivne sposobnosti ukrajinskih snaga“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o dešavanjima koja su obeležila 140. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Naši sagovornici na ove teme bili su: Dušan Ilić sa Instituta za evropske studije, advokat Branko Pavlović i pukovnik Miroslav Španović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Branko Pavlović izjavio je da niko nije očekivao da ukrajinske snage neće zadati neki udarac, ali smatra da je to sve beznačajno.

„Strateška prednost koju su ruske snage ostvarile u prethodnom periodu sastoji se u tome da su zapravo potpuno uništili ozbiljne ofanzivne sposobnosti ukrajinskih snaga. Oni su im rasturili logistiku, onemogućili da proizvode granate i rakete, presekli linije snabdevanja, gorivo presekli… Doveli su u relativno kratkom periodu jednu ogromnu, izuzetno dobro naoružanu armiju kao što je ukrajinska, osam godina pripremanu od strane NATO oficira, temeljno ukopanu, da je praktično pasivna. Oni pokušavaju da hrabre svoje vojnike oko Nikolajeva sa nekoliko aviona koji nemaju nikakve šanse protiv ruskih lovaca i sada su izgubili 4 ili 5 aviona u dva dana. Ako pogledate ukupan broj izgubljenih aviona, imali su 160 prijavljenih kada je počela specijalna vojna operacija, to znači da su im do sada doterali još 100 aviona. Ta razmena vatre je uvek hendikep za onoga ko je izgubio prevlast u vazduhu. Ti novi sistemi koji su im Amerikanci poklonili su posebno opasni jer ima GPS navođenje, kako bi se izbegao problem da otprilike gađaš. Niko nije ni rekao da tako velika armija, kao što je ukrajinska, neće umeti da odgovori, neće zadati neke udarce, ali to je sve beznačajno“, smatra Pavlović.

„Otvoriće se stare ideje o povratku nemačke marke na tržište jer evro ne može izdržati ove potrese“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Advokat je dodao da ruske snage polako prebacuju težišta na svim onim linijama na kojim Ukrajinci prave koncetracije i dovode naoružanje.

„Oni su suštinski u jednoj situaciji gde samo čekaju da padnu poslednja dva velika uporišta na istočnoj strani, Slavjansk i Kramatorsk. Onda je i Donjecki region završen, dok se kod Nikolajeva vidimo sve više se gađa i Dnjepropetrovsk. Polako se prebacuju težišta na svim onim linijama na kojim Ukrajinci pokušavaju da naprave koncetracije, da prebacuju novo oružje i tehniku. Impresivno je na koji način je Generalštab Rusije strateški opredelio stvari da sa manjim snagama, izuzetno dobro uigranim i savremeno naoružanim, ali ponavljam i Ukrajina ima veoma dobro naoružanje, dovedu jednu armiju u poziciju da pretežno trpi gubitke“, rekao je Pavlović.

Dušan Ilić istakao je da ukoliko ruska vojska zaposedne zaleđe Odese i Budžak da se Moldavija kandiduje moguća sledeća tačka sukoba.

„Ovde su interesantna dva detalja, predsednik Rusije Vladimir Putin pretpostavlja da će trenutna garnitura u Vašingtonu nastaviti da pomaže Ukrajinu, bar do izbora za Kongres u novembru, do eventualno nekog preokreta koji se može desiti na tim izborima. Jako značajno je pitanje Odese. Sergej Išćenko je pre neki dan napisao odličan tekst vezan za Odesi i njenom značaju u ovoj priči, u kome govori da ni Harkov, ni Herson, ni Donbaski front, nisu toliko značajni kao sama Odesa. Ona trenutno predstavlja jedini veći grad na moru, uz Nikolajev, u ukrajinskim rukama, ali je Odesa glavna luka. Ukrajina bez izlaza na Crno more je drugorazredna država. Odesa je bila važna i tokom Drugog svetskog rata, kada je Hitlerova Nemačka dala zeleno svetlo rumunskoj vojsci da okupira Odesu i njenu zaleđinu od 1941. do 1944. Tu je još i Pridnestovlje kao problematična tačka, otcepljena Moldavska autonomna republika na čijoj teritoriji postoji i kontigent ruske vojske od 8.000 vojnika. Biće veoma interesantno i opasno ukoliko se nastave provokacije u Tiraspolju. Niko nije preuzeo odgovornost za dva ili tri teroristička napada koja su se dogodila u Tiraspolju glavnom gradu Pridnestovlja. Bilo je sumnji i prema Ukrajini i prema Moldaviji, ali i prema Rumuniji. Biće veoma opasno ukoliko se neka ozbiljnija provokacija dogodi prema ruskim oružanim snagama, odnosno tom kontigentu u Pridnestovlju. Ukoliko Rusi probiju front kod Nikolajeva i zauzmu zaleđe Odese i Budžak, oblast koja je odvojila Moldaviju od mora i koja pripada Ukrajini. Ukoliko ruska vojska zauzme te teritorije verovatno možemo očekivati provokacije sa rumunske strane, a Rumunija je članica NATO pakta. Moldavija se kandiduje kao zemlja koja je moguća sledeća tačka sukoba, ali mnogo ozbiljnije je kako će se Rumunija kao članica NATO pakta postaviti u tom slučaj“, rekao je Ilić.

Pukovnik Miroslav Španović izjavio je da se trenutno događa pregrupisavanje ruskih snaga i da otuda nema velikih borbi u poslednjih par dana.

„Situacija na ratištu je trenutno zastoj. To je kao neka operativna pauza. Posle osvajanja Lisičanska, očigledno je da su ruske snage i snage LNR i DNR dolaze do pregrupisavanja. Ono što je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao, da se snage koje su zauzele Lisičansk i izvršile svoje zadatke, za naredne zadatke da se upotrebe druge snage, odnosno da se izvrši prekomponovanje tih snaga. Očigledno je da se ova dva dana ne dešavaju neke veće borbe i neki veći događaji. Završava se sve na gađanjima tih višecevnih raketnih bacača, koji su trenutno najviše u upotrebi i ovo što radi avijacija i sa jedne i sa druge strane, jer videli smo da su oborena dva ukrajinska aviona“, rekao je Španović.

„Rusija u Ukrajini ne ratuje protiv slabe vojske već protiv ozbiljne vojne sile“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Pukovnik je dodao da ukrajinska strana koristi višecevne raketne bacače sada za gađanje gradova i civilnih mesta.

„Što se tiče višecevnih raketnih bacača, to su mašine ratne, prva i najpoznatija je bila „Kaćuša“ iz 1943. godine, ona je bila prvi višecevni bacač raketa. Veoma mnogo je pomagao ruskoj strani, imao je domet od 8 kilometara. One su korišćene u ofanzivnim akcijama jer su gađali njima slabo pripremljene odbrambene položaje Nemaca. Bili su plitko ukopani, a „Kaćuša“ je, kao i svi višecevni raketni bacači danas, ona je gađala „tepihom“ po njima, nanosila velike gubitke, i omogućavala Rusima ofanzivne pokrete u naprad, a bile su i jako dobre jer su uništavale protivpešadijska minska polja. To su sada trenutno oruđa koja se koriste i koja imaju domet čak do 50 kilometara. Međutim, svi oni su diskutabilne preciznosti, oni nisu toliko precizni ali američki „Himars“ ima 6 raketa kalibra 227 milimetara koje gađaju do 30 kilometara i imaju raketu GMG 140, kalibra oko 300 milimetara, koja pogađa cilj na udaljenosti do 50 kilometara. Oni im služe da gađaju civilne žrtve u DNR, LNR, gađaju se gradovi, gađaju se civilna mesta, tako da sada višecevni raketni bacači sada upravo za to služe“, smatra pukovnik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter