Izvor: BETA
18.12.2023 u 20:21
0

SVE JAČI ZAGRLJAJ ZMAJA I MEDVEDA: Admiral američke vojske zabrinut zbog jačanja vojne saradnje Kine i Rusije

Zapovednik Indo-Pacifičke komande američke vojske admiral Džon Akvilino rekao je u Tokiju da je "veoma zabrinut" zbog jačanja vojne saradnje između Kine i Rusije u tom regionu.

Akvilino je to rekao nakon sastanka sa zvaničnicima iz japanskog ministarstva odbrane sa kojima vojska SAD priprema zajedničke vojne pomorske vežbe sledeće godine. Njegove opaske dolaze nakon što je Severna Koreja izvela najnoviji test svoje interkontinentalne balističke rakete. On je pozvao Kinu da prekine sa eskalacijom pomorskih konfrontacija sa svojim susedima i dodao je da je njena sve veća vojna aktivnost sa Rusijom predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Kineski i ruski bombarderi su prošle nedelje imali zajednički let iznad Istočnog kineskog mora do voda između Japana i Korejskog poluostrva, zbog čega su se japanski borbeni avioni zamalo sudarili na njih, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Severna Koreja je proširila saradnju sa Rusijom i Kinom, veruje se da je Sever isporučio rakete i drugu municiju Rusiji kako bi pomogla njen rat u Ukrajini, u zamenu za dobijanje ruske raketne tehnologije. Japan ima teritorijalne sporove sa Kinom oko ostrva u Istočnom kineskom moru, na koja takođe polaže pravo Peking.

Sukob između Kine i Filipina oko brojnih spornih priobalnih područja u Južnom kineskom moru eskalirali su ove godine, SAD su upozorile Kinu da su, ;ako filipinske snage budu napadnute, dužne da brane svog saveznika.

Kina je upozorila SAD da se drže podalje od onoga što ona naziva čisto azijskim sporom.Kineski letovi i bliski susreti na moru sa američkim ratnim avionima i brodovima prestali su otkako su se američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping u novembru dogovorili da stabilizuju svoje odnose i ponovo uspostave vojnu komunikaciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter