Izvor: Tanjug
23.09.2022 u 21:05
0

„Treći svetski rat je ponovo počeo u Srbiji i tu će se i završiti“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 212. dan rata u Ukrajini. Najvažnija vest je svakako da su u Donjecku, Lugansku, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti počeli referendumi o priključivanju tih oblasti u sastav Ruske Federacije, koji će trajati do 27. septembra.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: generalom Bratislavom Dikićem, pukovnikom Mirčetom Jokanovićem i analitičarom Sašom Borojevićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Saša Borojević govorio je o uslovima u kojima se referendum održava.

“Ovi uslovi su da kažemo bili slični onim kada su Šiptari sprovodili svoj referendum o otcepljenju i samostalnosti i ovo je ta koska koju su sada svi progutali i napokon ih je sustigla ta međunarodna pravda koju su tada podržali referendum i otcepljenje, odnosno pravo na samoopredeljenje. Ovo je jedan fantastičan primer, napokon, drago mi je da smo svi živi i zdravi dočekali taj momenat. 2010. godine kada je Srbija sastavljala pitanje za međunarodni sud koje je glasilo “Da li narodi imaju pravo na samoopredeljenje”, tada je Rusija gurala to pitanje, da se baš tako postavi, da se baš tako formuliše i tada je Međunarodni sud rekao da imaju. E pa, pošto imaju, vi 22. godine kasnije imate pravo na samoopredeljenje 3 ili 4 republike, uskoro će biti i Odesa kao peta. Ovo je jedan sjajan politički potez, Međunarodni sud ne može više tu bilo šta da uradi. Naravno posle Putinove izjave da će biti referenduma, odmah su se oglasili evropski prestavnici i rekli da je to skandalozno. Skandalozno šta? Skandalozno da Šiptari imaju državu ili skandalozno da pravoslavni Rusi imaju svoje pravo na samoopredeljenje? Ti dupli aršini su nešto do čega smo sada došli da budemo svedoci kakva je greška nastala i da smo svedoci toga da je zapravo Treći svetski rat ponovo počeo u Srbiji i tu će se i završiti. Ono što je veoma važno, sprovođenjem referenduma koji mora da bude gotov do 27. septembra, te republike postaju ruska teritorija i svaki sledeći metak koji bude bio ispaljen ka ruskoj teritoriji, iz bilo koje NATO baze koje se nalaze kao prikrivene u Ukrajini proizvešće potpuni debakl i potpuni Treći svetski rat”, izjavio je Borojević.

„Karte koje su bačene na sto takoreći idu ka konačnom raspletu“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

General Bratislav Dikić izjavio je da je referendum jedna demokratska stvar koja ne može da sekritikuje i ne može da se osudi već da mora da se podrži.

“Uvek je referendum dobar način da se jednostavno vidi mišljenje stanovništva, da se odluče gde će, šta će u budućnosti, da li će ostati u sastavu Ukrajine ili će se priključiti nekoj drugoj državi, u ovom slučaju Rusiji. Pitanje je zašto oni to rade. Znači postoji neki uzrok, oni godinama trpe neki teror, tu nisu samo građani ruske nacionalnosti, nego i ukrajinske i svi oni sada odlučuju o svojoj budućnosti. Videćemo koja će odluka da bude. Referendum je jedna demokratska stvar koja ne može da se kritikuje i ne može da se osudi, već mora da se podrži”, izjavio je general.

„Sada će verovatno uslediti ciljevi radikalnog karaktera“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Pukovnik Mirčeta Jokanović izjavio je kako smatra da će sigurno doći do eskalacije sukoba.

“Ukrajinska Rada, njihovo vrhovno zakonodavno telo, donela je nekakav zakon upravo o tome da svako ko se bude izjašnjavao na ovom referendumu, da radi kao državni neprijatelj jednostavno, da nije u skladu sa Ustavom i sa tim zakonom. To je jedna pretnja tom narodu da se ne izjašnjava i valjda i upozorenje ruskim snagama da više nikada ne ostave taj narod, kad jednom dođu tamo da ga više nikada ne ostave van svoje zaštite. Videli smo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je pre nekoliko dana rekao je da se zahvaljuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine, kako divno rade svoj posao. Možete misliti šta se iza toga krije, u delu gde su se povukle savezničke snage. Narod koji je nije otišao, ja ne znam, neka im je Bog u pomoći. Sve ove uidurme oko ovoga su upravo zbog najave tih referenduma. Te teritorije koje ako se izjasne, ja ne mogu sada da prejudiciram rezultate refereduma, ali ako se izjasne i uđu u sastav Ruske Federacije postaju deo Ruske Federacije i tada važi onaj njihov zakon odnosno strategija odbrane Ruske Federacije, da svaka granata koja padne na tu teritoriju, to je kao da je pala u Moskvu. Tako će se i odnositi. Malo je složena situacija i ja se nadam da će se naći neka pamet da se to nekako izbegne, da ne dođe do nekog, a sigurno će doći do eskalacije sukoba”, izjavio je Jokanović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter