Izvor: Happy BSC
09.09.2022 u 21:27
0

„U ratu je važno imati novca, imati para, ali je mnogo važnije imati industriju, imati sirovine. Na zapadu toga više nema“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima o 198. danu ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, koji su obeležile informacije da je šef međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) upozorio da je situacija oko nuklearne elektrane u Zaporožju sve nesigurnija i pozvao je na hitan prestanak granatiranja, u Briselu i dalje bez dogovora oko ograničavanja cene ruskog gasa…

O ovim i ostalim temama razgovarali smo sa našim gostima: pukovnikom Duškom Šljivančaninom, Draganom VasiljkovićemKapetanom Draganom i Predragom Ćeranićem sa Fakulteta bezbednosti iz Banja Luke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kapetan Dragan istakao je da je u ratu mnogo važnije imati industriju i sirovine od novca.

„Zapad je u svojoj gramzivosti, zato što je mnogo jeftinija radna snaga na istoku, bukvalno uništio ssopstvenu industriju i izveo je u Kinu, Indiju, Rusiju pa i u Srbiju ovde, mi imamo jako puno zapadnih firmi. Sada su doneli neki zakon da firme koje se bave visokom tehnologijom sledećih 10 godina ne smeju da izvoze u Kinu, kasno. Visoku tehnologiju su preuzeli Kinezi i oni vladaju svemirom sada, tako da su malo zakasnili. U toj gramzivosti šta se dogodilo – Zapad je ostao bez industrije. Rusija je ojačala svoju industriju i oni mogu da proizvode sve što je njima potrebno za rat. Verujte, Rusi u Drugom svetskom ratu su pobedili Nemce samo zato što su sačuvali svoju industriju, dok je nemačka industrija bila uništena. U ratu je važno imati novca, imati para ali je mnogo važnije imati industriju, imati sirovine. To imate na istoku, na zapadu toga više nema“, konstatovao je Kapetan Dragan.

On se osvrnuo i na politiku sankcija zapadnih zemalja, za koje je rekao da su tako pokazali naciste u njima.

„Ukrajinske žrtve su 9 prema 1, to su strašni gubitci. Šta su uradili Ukrajinci, oni su bukvalno uzeli sve što su mogli da dobiju, sve što imaju, i udarili su tamo gde su oni mislili da su Rusi najslabiji. Tako da ti pomaci, mikropomaci bukvalno, uopšte nisu značajni. Pogledajte, kada su Rusi napali oni su udarili tamo gde su Ukrajinci najjači bili, tamo gde je Azov bio, na Kijev su udarili. Ovo je samo jedan otpor, pokušaj očajnika. Za mene je ovo rat između Amerike i Rusije i normalno svih onih zemalja koje Amerika trenutno tlači, koje je okupirala. Oni stvarno prave neke greške, kao što je greška bila da se uvedu sankcije protiv Čajkovskog. To je stvarno budalasta odluka bila, dete ne bi to uradilo. To je bilo toliko naivno i vratilo im se to jer su pokazali naciste u njima. Ako to nije nacizam, onda ne znam šta je. I sa ovim daljim sankcijama prema Rusiji, prema Rusima, zabrane kretanja, samo zato što su Rusi…“, izjavio je Vasiljković.

„Zapadno društvo je sada potpuno ušlo u samoubilačko stanje“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

Duško Šljivančanin izjavio je da ukrajinska ofanziva ne ide onako kako je očekivano.

„Dugo najavljivana ukrajinska ofanziva, ona je trebala, kako su najavili, trebalo je već da počne početkom avgusta, a sada je već početak septembra. Ona je počela, međutim, prema izveštajima i prema onome kako mediji javljaju i kako Zelenski nastupa i sve ostalo, vidi se da ta ofanziva nema uspeha. Možda neki početni uspesi, ali toliko sredstava i materijalnih i ljudskih resursa, koliko je i pripremana ova ofanziva, mislim da ta ofanziva za sada zaista ne daje efekte. Posebno se iz nastupa Zelenskog to može zaključiti, jer je on čini mi se uverljivost svojih nastupa nekako potrošio, pohvalio neke jedinice pre neki dan da su imale uspehe u toku dana, ali i kako javljaju svetski mediji ne može se zaključiti da ofanziva koju sprovodi Ukrajina ima nekog velikog efekta. Naprotiv, mislim da trpe velike gubitke. Efekte koje ostvaruju to je dejstvima artiljerije, da li je u pitanju ta artiljerijska priprema da krenu u odlučujući napada, ali već prvih dana možemo sa zaista jednom sigurnošću reći da ona ne ide onako kako je zacrtano, kako je planirano i više kako je očekivano“, istakao je pukovnik.

„Putin čeka da Evropa potone, sa sve granom koju je odsekla, i da krene kompletna mobilizacija ruskih snaga“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Predrag Ćeranić govorio je o ulozi obaveštajne službe.

„Suština rada obaveštajne organizacije jeste da se na osnovu prikupljenih informacija uradi kvalitetna analiza i na osnovu nje izradi procena koja se predstavi rukovodstvu zemlje. Uloga obaveštajne organizacije je prognocistična, oni su kao neki proroci. Oni treba da ukažu smer u kojem će se događaj odvijati. U tom smislu možemo govoriti o određenim propustima obaveštajnog segmenta rada ruske strane u tome. Ali ono što je takođe jako važno, a često se primenjuje danas, je da se na osnovu tih procena povlače potezi i u nekom sajberprostoru i u određenim aktivnostima se da doprinos samoj pobedi. Ove aktivnosti, ovi protesti koji se dešavaju u evropskim zemljama su uglavnom spontani, na osnovu ljudi koji su pritisnuti nizom problema. Kao što je na primer u Nemačkoj gde se ograničava upotreba tople vode, upotreba struje itd. Mi smo do skora imali situaciju da nas upozoravaju da se zbog koronavirusa mora vršiti česta dezinfekcija, a sada će u jednoj Nemačkoj doći do energetske krize. U tom smislu mislim da bi Rusija mogla više da uradi, da sama podstakne, preko svoje mreže u svetu, više tih protesta i ukazivanja na stvarne probleme stanovništva. Recimo naša iskustva iz Republike Srpske bi im jako dobro došla. Mi smo najistureniji prema Zapadu i prema nama je primenjena čitava paleta mera, tih hibridnih dejstava, pogotovo od 2018. do današnjeg dana. I onda kada hoćete da odgovorite, uradite ono što protivnik ne očekuje, budite tamo gde se on najmanje nada“, rekao je Ćeranić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter