Izvor: Kurir.rs
13.05.2023 u 22:34
0

UKRAJINA STREPI OD TRAMPA: Ako pobedi na sledećim izborima, podrška SAD ratnim naporima Kijeva mogla bi da se okonča

Tokom svoje kratke, ali bogate političke karijere, Donald Tramp je pokazao predispoziciju da bude naklonjen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

TRAMP SE BORI KAO LAV: Podneo žalbu na presudu za seksualno zlostavljanje

Tokom samita Rusije i SAD 2018. u Finskoj, na primer, on je zanemario američke obaveštajne službe, odlučivši da veruje u Putinovo poricanje mešanja u izbore 2016.

Ako se Tramp vrati u Belu kuću, ovaj pozitivniji stav prema Rusiji – koji ima odjek u većem delu republikanske baze i nekim članovima stranke u Kongresu – verovatno će se ponovo pojaviti kao pokretačka snaga američke politike, piše za BBC Entoni Zurčer, dopisnik iz Severne Amerike.

Njegovi komentari na ovonedeljnom događaju u gradskoj većnici koji je organizovao CNN pružili su dodatne dokaze onima koji ga optužuju da je previše blagonaklon prema Putinu.

Bivši predsednik je rekao da bi mogao da okonča rat za 24 sata, ali nije rekao kako. Odbio je da odgovori da li želi da Ukrajina pobedi i požalio se na cenu vojne pomoći.

„Nemamo municiju za sebe. Toliko dajemo“, rekao je on, optužujući evropske zemlje da ne doprinose dovoljno.

Dok je američki Kongres odobrio da se milijarde dolara podrške Ukrajini raspodeli na duži vremenski period, Tramp bi kao predsednik mogao da iskoristi svoju izvršnu moć da uspori ili čak zaustavi tu podršku.

Uradio je to i ranije kada je bio predsednik, za neku vojnu pomoć koju je odobrio Kongres.

Neke od njegovih republikanskih kolega su požurile da osude njegove primedbe, ali je moguće – ili čak verovatno – da bi, ako bi Tramp bio izabran u novembru 2024, podrška SAD ratnim naporima mogla u potpunosti da prestane.

U najmanju ruku, puna podrška Ukrajini koju je sadašnja administracija iskazala, zajedno sa svojim agresivnim diplomatskim naporima da održi jedinstven front sa evropskim saveznicima u vezi sa sankcijama Rusiji, po svoj prilici, bila bi u velikoj meri umanjena.

U Velikoj Britaniji, koja pojačava svoju pomoć Ukrajini koja je sada uključila rakete dugog dometa, postoji zabrinutost zbog posledica Trampovog predsednikovanja.

Ako Tramp prekine snabdevanje oružjem, rat će se završiti pod ruskim uslovima, što je najgora noćna mora Zapada, kaže bivši šef britanske tajne službe ser Aleks Jandžer.

„Putin nije imao plan B kada je napao Ukrajinu, ali ovo je sada njegov plan B – da sačeka.

Američka javna podrška pomoći Ukrajini opala je od početka rata, a istraživanje Pew Research-a ove sedmice pokazalo je povećanje broja Amerikanaca koji veruju da bi SAD trebalo više da se fokusiraju na probleme kod kuće.

Džefri Trajstman, profesor nacionalne bezbednosti na Univerzitetu Nju Hejven u Konektikatu, kaže da je nejasno da li bi povlačenje američke pomoći okončalo rat preko noći – on bi mogao da traje godinama ili decenijama.

„Ukrajinci su pokazali neverovatnu rešenost da se bore protiv Rusa i odbiju invaziju uz minimalnu podršku u početku. Dakle, ima potencijala da – čak i ako bi SAD prestale da pružaju pomoć – se sukob nastavi i odugovlači u doglednoj budućnosti“, rekao je on.

Ako je Kijev zabrinut, ne dozvoljavaju da se nervoza javno pokaže.

Dan nakon što je Tramp dao svoje komentare, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za Bi-Bi-Si da se ne plaši izbora 2024.

Umanjujući izglede za slabljenje odnosa SAD i Ukrajine, rekao je: „Mislim da su izbori u SAD za godinu dana. Ko zna gde ćemo biti. Verujem da ćemo do tada pobediti. Pa ćemo videti .“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter