Izvor: BSC HAPPY
12.02.2023 u 18:44
1

Ukrajinci pripremaju novu rezoluciju za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija: Evo šta tamo piše!

Nacrt, do kojeg je u petak došao Asošiejted pres, naslovljen je „Principi koji leže u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini“.

Predložena rezolucija je šira i manje detaljna od mirovnog plana od 10 tačaka koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio na novembarskom samitu Grupe 20. Ovo je bila namerna odluka Ukrajine i njenih saveznika da pokušaju da dobiju maksimalnu podršku kada se o njoj bude glasalo, rekle su diplomate UN koje su želele da ostanu anonimne.

Portparol Generalne skupštine Paulina Kubiak rekla je u petak da će ponovo aktivirana hitna sednica Generalne skupštine o Ukrajini početi popodne 22. februara. Očekuje se da će desetine govora biti nastavljeni do kraja 23. februara, a glasanje se očekuje kasno tog dana.

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova rekao je prošlog meseca da Zelenski želi da dođe u UN na godišnjicu, ali diplomate su rekle da bi očekivanja velike nove ruske ofanzive mogla da ga zadrže kod kuće.

Generalna skupština je postala najvažnije telo UN koje se bavi Ukrajinom jer je Savet bezbednosti, koji je zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, paralizovan zbog prava veta Rusije.

Za razliku od saveta, u skupštini nema veta, ali iako je njenih pet prethodnih rezolucija o Ukrajini važno kao odraz svetskog mišljenja, one nisu pravno obavezujuće. Savet bezbednosti će održati ministarski sastanak 24. februara, na godišnjicu invazije.

Ruske i ukrajinske diplomate biće za istim stolom, kao što su bile na desetinama sastanaka od invazije — ali neće biti ishoda.

AMERIKANCE VEĆ BOLI GLAVA Iranski predsednik Ebrahim Raisi na poziv kolege Si Đinpinga putuje u zvaničnu posetu Kini!

Nacrt rezolucije o godišnjici koji je podržala Ukrajina prosleđen je u četvrtak uveče svim zemljama članicama UN osim Rusije i njenog saveznika Belorusije, a pregovori o tekstu su počeli u petak popodne, saopštile su diplomate. Ona naglašava potrebu da se u Ukrajini postigne „sveobuhvatan, pravedni i trajni mir“ „što je pre moguće“ u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija.

Povelja kaže da će se sve zemlje članice Ujedinjenih nacija „u svojim međunarodnim odnosima uzdržavati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države“ i da moraju rešavati sporove mirnim putem. Nacrt poziva zemlje članice UN i međunarodne organizacije da „udvostruče podršku diplomatskim naporima“ da se postigne mir pod tim uslovima.

Predložena rezolucija ponavlja prethodni zahtev Generalne skupštine da Rusija „odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage“ sa međunarodno priznatih granica Ukrajine i ponovo potvrđuje da se nijedna teritorija stečena pretnjom ili upotrebom sile neće smatrati legalnom.

Nacrt zahteva da se sa svim ratnim zarobljenicima, pritvorenicima i interniranima postupa u skladu sa Ženevskim konvencijama i poziva na „potpunu razmenu“ ratnih zarobljenika, oslobađanje nezakonito zatočenih ljudi „i povratak svih interniranih i civila koji su prisilno premešteni i deportovani, uključujući i decu.”

Predložena rezolucija poziva sve zemlje „da sarađuju u duhu solidarnosti u rešavanju globalnog uticaja rata na bezbednost hrane, energiju, finansije, životnu sredinu i nuklearnu bezbednost i bezbednost“. U njoj se i izražava žaljenje zbog „strašnih ljudskih prava i humanitarnih posledica agresije na Ukrajinu, uključujući kontinuirane napade na kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine sa razornim posledicama po civile“ i poziva na potpuno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila i civilne infrastrukture.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Ukrajinci pripremaju novu rezoluciju za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija: Evo šta tamo piše!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter