Izvor: BSC HAPPY
12.02.2023 u 18:29
0

AMERIKANCE VEĆ BOLI GLAVA Iranski predsednik Ebrahim Raisi na poziv kolege Si Đinpinga putuje u zvaničnu posetu Kini!

Iranski predsednik Ebrahim Raisi sastaće se sa svojim kolegom Si Đinpingom tokom svoje trodnevne posete Kini koja počinje u utorak, dok dva američka rivala traže dalju saradnju.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing objavila je to u nedelju, rekavši da je Raisijeva poseta bila na poziv Sija. Raisi će se sastati sa Sijem i njihove delegacije će potpisati dokumente o saradnji, navodi iranska državna novinska agencija IRNA.

Sastanak sa iranskim i kineskim poslovnim liderima i iranskim iseljenicima u Kini takođe je jedan od razloga njegovog puta, dodaje se u izveštaju.

STRAVIČNE SCENE NE PRESTAJU: Novi zemljotres u Turskoj kod Malatije, jačina 5,1 stepen!

Očekuje se da će Raisijeva poseta produbiti veze između dva politička i ekonomska partnera koji se protive dominaciji Zapada u međunarodnim poslovima predvođenim SAD. Dvojica lidera su se sastala prošlog septembra u Samarkandu, u Uzbekistanu, kada je Si istakao podršku Kine Iranu.

U decembru je Raisi obećao da će ostati posvećen produbljivanju strateškog partnerstva tokom sastanka sa kineskim vicepremijerom Hu Čunhuom u Teheranu.

Kina je glavni kupac iranske nafte i važan izvor investicija u toj bliskoistočnoj zemlji. Iran i Kina su 2021. godine potpisali 25-godišnji sporazum o strateškoj saradnji koji je pokrivao glavne ekonomske aktivnosti od nafte i rudarstva do industrije, transporta i poljoprivrede.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter