Izvor: TPORTAL
24.03.2024 u 09:20
0

UKRAJINCIMA POMOĆ STIŽE IZ MUZEJA: U borbi s Rusima pomaže i engleski muzej, evo detalja nesvakidašnje priče

Zapad je od početka otvorene ruske agresije na Ukrajinu donirao Kijevu vojnu i drugu opremu, čija vrijednost premašuje 250 milijardi dolara. Među ključnim donatorima je Ujedinjeno Kraljevstvo te je od veljače 2022. do danas osiguralo tehniku u vrijednosti od 12 milijardi funti, ali London pomaže i na druge načine. Da je ukrajinskim braniteljima svaka pomoć dobrodošla, govori i nesvakidašnja priča iz jednog engleskog muzeja. Evo o čemu je riječ

Obje strane rusko-ukrajinskog rata koriste ogromne količine tenkova i oklopih vozila pa ih, sasvim logično, gube u podjednako znatnim brojkama. Rusi, osim zbog loše taktike, ostaju bez svojih oklopnjaka ponajviše zbog ‘urođene’ mane tenkova iz sovjetskog razdoblja, posebice modela T-72, najrasprostranjenijeg u ruskoj vojsci.

Kako bi pomogli Ukrajini da nadvlada gubitak svoje opreme sovjetske proizvodnje, Britanci su se sjetili muzeja tenkova u engleskoj grofoviji Dorset. Prema pisanju londonskog Telegrapha, kustosi Muzeja tenkova u Bovingtonu krajem prošle godine iz svojih opsežnih arhiva iskopali su davno zaboravljene priručnike, dijagrame i dokumente s detaljnim uputama kako popraviti oštećene tenkove iz sovjetske ere koji se trenutno koriste u Ukrajini.

U usporedbi sa zapadnim modelima, T-72 ima loše riješeno skladištenje streljiva u kupoli i trupu vozila. Prilikom udara granate u taj tip tenka, uskladišteno streljivo od četrdesetak granata se zagrije i u većini slučajeva eksplodira, pri čemu kupola odleti u zrak, a svi članovi posade u pravilu poginu. Budući da Ukrajinci također koriste taj tip tenka, pogođeni su istim problemom, ali i neiskustvom pri korištenju doniranih oklopnjaka sa Zapada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter