Izvor: BSC Happy
22.03.2023 u 18:17
0

VEČITI LIDER NA KOLENIMA?: Erdogan pred gubitkom izbora!

Predsednik Tajip Erdogan suočava se sa najvećim testom svoje 20-godišnje vladavine na izborima u maju.

Predsednički i parlamentarni izbori zakazani su za 14. maj, tri meseca nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio jugoistok Turske, ubivši desetine hiljada ljudi, a milione ostavivši bez krova nad glavom.

Opozicija je za svog predsedničkog kandidata izabrala Kemala Kiličdaroglua, lidera Republikanske narodne partije (CHP), i formirala savez sa ciljem da se dopadne glasačima s levice i desnice, kao i onima sa islamističkim korenima.

KANDIDAT zvanično Erdogan! Predsednički izbori u Turskoj 14. maja

Opozicija obećava da će preokrenuti mnoge politike Erdogana, koji se zalagao za versku pobožnost, diplomatiju koju podržava vojska i niske kamatne stope. 

Najmoćniji lider od kada je Mustafa Kemal Ataturk osnovao modernu tursku republiku pre jednog veka, Erdogan i njegova islamistička stranka AK odmakli su Tursku od Ataturkovog sekularnog plana.

Erdogan je takođe centralizovao vlast oko izvršnog predsedništva, sa sedištem u palati od 1.000 soba na obodu Ankare, koje postavlja politiku o ekonomskim, bezbednosnim, unutrašnjim i međunarodnim poslovima Turske.

Kritičari kažu da je njegova vlada prigušila neslaganje, ugrozila prava i stavila pravosudni sistem pod svoju vlast, optužbu koju su negirali zvaničnici koji kažu da je zaštitila građane od jedinstvenih pretnji po bezbednost, uključujući pokušaj državnog udara 2016.

AKO ERDOGAN IZGUBI IZBORE, EVO KO ĆE BITI U VRHU VLASTI TURSKE: Opozicija dogovorila izvršne potpredsednike u slučaju pobede!

Ekonomisti kažu da su Erdoganovi pozivi na niske kamatne stope doveli do povećanja inflacije na 24-godišnji maksimum od 85 odsto prošle godine, a da je lira u poslednjoj deceniji pala na jednu desetinu svoje vrednosti u odnosu na dolar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter