Izvor: BSC Happy/Tanjug
10.07.2023 u 12:12
0

ZBOG SANKCIJA I ZAMRZAVANJA RUSKIH ZLATNIH REZERVI – sve više zemalja vraća zlato kući

Istraživanje američke investicione kompanije

Sve više država vraća svoje zlatne rezerve u matične zemlje, zaključak je najnovijeg istraživanja američke investicione kompanije Invesko iz Atlante.

Glavni razlog za ovaj potez su zapadne sankcije protiv Rusije i naknadno zamrzavanje njene imovine. Invesko je ove godine sporoveo istraživanje u koje su bili uključene centralne banke i državni fondovi iz nekoliko zemalja, a ono je pokazalo da 68 odsto anketiranih organizacija čuva svoje zlatne rezerve u matičnim zemljama. U 2020. godini, ova cifra je bila 50 odsto.

Rojters ovaj trend pripisuje zamrzavanju polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi u vrednosti od 583,74 milijardi evra u sklopu sankcija. Za jednog od anketiranih, zlato je „sigurno utočište“ koje treba „obezbediti“.

NARODNA BANKA SRBIJE OBJAVILA: U 2022. dinar ojačao prema evru, rekordne devizne i zlatne rezerve

Više od 85 odsto od anketiranih 85 državnih fondova i 57 centralnih banaka veruje da će inflacija samo rasti u narednoj deceniji. Oko 80 odsto od ukupno 142 učesnika studije smatra geopolitičke tenzije glavnim rizikom u narednoj deceniji. Udeo pristalica kineskog juana kao alternative dolaru pao je na 18 odsto u poređenju sa 29 odsto godinu dana ranije, navodi Invesko.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter