Izvor: CBC NEWS
28.01.2024 u 09:09
1

VRHOVNI TUŽILAC TEKSASA ODBIO ZAHTEV FEDERALNIH VLASTI: Nastavlja se sukob bez presedana između države Teksas i savezne vlade

Tužilac za imigraciju  Severnog Teksasa Haim Vaskez govorio  šta bi se sledeće moglo dogoditi.

„Nikada nismo videli smisao koji sada imamo“, rekao je  Vaskez. „Nikada do te tačke gde imamo Nacionalnu gardu Teksasa, agente iz DPS-a koji u suštini blokiraju ulaz i preuzimaju vlast ili kontrolu granice.

U ponedeljak je Vrhovni sud saopštio da savezna vlada ima ovlašćenje da ukloni žilet-žicu koju je Teksas postavio na južnoj granici. Nacionalna bezbednost je saopštila da Teksas ima rok do petka da dozvoli federalnim vlastima pristup Eagle Pass-u. Ali guverner Abot najavljuje da će čak povcećati količinu žlet žice čak dvostruko

„Trenutno smo u veoma kritičnom pitanju jer testiramo, zaista, suštinu Republike Sjedinjenih Država i da li Vrhovni sud ima ovlašćenja, da li države moraju da se pridržavaju ili pronađu način da to protumače onako kako oni žele“, rekao je Vaskez.

U petak je državni tužilac Teksasa Ken Pakston odbio zahtev savezne vlade za pristup granici i zatražio dokaz da savezna vlada ima ovlašćenje da pretvori teksaški park u ulaznu luku.

Vaskez kaže da ćemo morati da sačekamo i vidimo ko će sledeće preduzeti akciju.

„Ako savezna vlada odustane od ovoga, oni će u potpunosti izgubiti autoritet koji imaju u vezi sa presedanom Vrhovnog suda“, rekao je Vaskez.

Dvadeset pet republikanskih guvernera podržava stav guvernera Abota; kažu da Teksas ima ustavno pravo na samoodbranu. Guverner Abot kaže da veruje da bi te države bile spremne da pošalju trupe na granicu ako bude potrebno.

„Mislim da smo upravo sada prešli granicu pokušaja da rešimo problem i sada ga pretvaraju u političko pitanje“, rekao je Vaskez.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “VRHOVNI TUŽILAC TEKSASA ODBIO ZAHTEV FEDERALNIH VLASTI: Nastavlja se sukob bez presedana između države Teksas i savezne vlade”

  1. Da svjet ima kakvu takvu budućnost Ameriku treba rastaviti na sastavne dijelove a UN ukinuti jer su pod teritorijalnim i financijskim uticajem Amerike ,dozvolile su da ta zemlja ubija ljude od 45 do danas što glađu što raketama pobili su milione ljudi i opljačkali na desetke država

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter