Izvor: TANJUG
10.03.2024 u 14:51
0

EVO KO JE GREG EBOT: Moćni guverner Teksasa, koji se suprotstavio saveznoj vladi, ČOVEK koga Tramp želi za potpredsednika

Guverner Teksasa Greg Ebot nedavno se usprotivio federalnim ingerencijama, sam preuzevši brigu za granicu Teksasa koja je na udaru zbog migrantske krize. On je nakon nezgode 1984. godine ostao paralizovan, što je samo očvrsnulo njegovu volju i odlučnost.

Na čelu je druge američke države po veličini, nakon Kalifornije, čija je ekonomija od 2.3 triliona dolara među najjačim na svetu, jačim i od Kanade, Rusije, Italije. Njegovu snagu prepoznao je i Donald Tramp, uvrstivši ga u najuži krug kandidata za potpredsednika.

BAJDEN POSLAO OŠTRU PORUKU: „Taj donosi više štete nego koristi“

Jedna od gorućih političkih tema u Americi u poslednjih nekoliko meseci je osetljivo pitanje poroznosti američke granice, i migrantske krize. Za spornu granicu demokrate optužuju bivšu republikansku vlast, dok republikanci smatraju da je odstupanje od prethodne Trampove politike usmerene na jačanje granice i ingerencija patrola upravo dovelo da sve veće krize.

Republican presidential candidate former President Donald Trump talks with Texas Gov. Greg Abbott at Shelby Park during a visit to the U.S.-Mexico border, Thursday, Feb. 29, 2024, in Eagle Pass, Texas. (AP Photo/Eric Gay)

Njegova retorika i čvrstina u očima republikanaca, na momente je  zasenila čak i Donalda Trampa.

Karijera

Pre izbora za 48. guvernera Teksasa 2014. godine, Greg Abot bio je 50. generalni tužilac Teksasa, stekavši nacionalnu reputaciju za odbranu verske slobode i zaštitu teksaških zajednica i dece. Takođe je ranije služio kao sudija u Vrhovnom sudu Teksasa i kao državni okružni sudija u okrugu Haris.

Rođeni Teksašanin, strastveni sportista i lovac, guverner Abot je rođen u Vičita Folsu, a odrastao u Dankanvilu. Nakon što je završio studije na Univerzitetu Teksas u Ostinu, diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Vanderbilt.

Ubrzo nakon što je završio pravni fakultet, imao je nezgodu od kada je ostao delimično paralisan.

Trijumf nad tragedijom

Jula 1984. Greg Abot, diplomirani pravnik, odlučio je da napravi pauzu od učenja za pravosudni ispit i otišao na trčanje u zapadnom kvartu Hjustona, kao i mnogo puta pre toga. Dok je trčao, veliki hrast koji se nalazio na stazi napukao je i pao mu na leđa, ostavivši ga zauvek paralizovanog od struka naniže.

Nakon što su ga hitno prevezli u bolnicu, lekari su otkrili nekoliko nagnječenih pršljenova koji su se rasprsnuli u njegovu kičmenu moždinu, rebra su mu bila slomljena i vitalni organi oštećeni.

Dok je ležao u bolničkom krevetu, lekari su radili na tome da mu ponovo spoje pršljenove. Kraj kičme su mu ubacili dve čelične šipke koje će mu postati „životni saputnici“.

A radi se i o brojkama i o ekonomiji.

Upravo je druga stavka imala glavnu reč u kreiranju njegove popularnosti kod birača (do eskalacije pitanja granice). Teksas je proglašen državom godine 2023. sa najboljom poslovnom klimom i rastom radnih mesta u zemlji, uz najveći broj sedišta kompanija iz liste Fortune 500, njih ukupno 55. Teksas proizvodi 23% američkog BDP-a, što je vrednost svih proizvedenih dobara i usluga, i njegov udeo u američkom izvozu je ogromnih 22% .

FILE – Migrants who crossed the Rio Grande and entered the U.S. from Mexico are lined up for processing by U.S. Customs and Border Protection, Sept. 23, 2023, in Eagle Pass, Texas. A federal judge on Thursday, Feb. 29, 2024 blocked a new Texas law that gives police broad powers to arrest migrants suspected of illegally entering the U.S., dealing a victory to the Biden administration in its feud with Republican Gov. Greg Abbott over immigration enforcement. (AP Photo/Eric Gay, file)

Granica

Na jaku ekonomiju nadovezao se i čvrst i odlučan stav o očuvanju granice, a nedavna dešavanja imaju svoju predistoriju. Abotova borba i strategija za osiguranje granice datira još iz 2021. godine kada je Teksas pokrenuo operaciju Usamljena zvezda (Lone Star), raspoređujući Nacionalnu gardu Teksasa i Teksaško odeljenje javne bezbednosti na južnu granicu. Navedeno osoblje non-stop radi na otkrivanju i odbijanju ilegalnih prelazaka, hapšenju krijumčara ljudi i članova kartelskih bandi, kao i sprečavanju protoka smrtonosne droge poput fentanila.

Nebrojeno puta Abot je izjavio „dok savezna vlada ignoriše krizu, Teksas drži liniju“.

Od pokretanja operacije Usamljena zvezda, napori više agencija doveli su do hapšenja preko 488.500 ilegalnih imigranata, uz 37.300 krivičnih hapšenja i više od 33.800 prijavljenih optužbi za krivična dela. Kada je u pitanju borba protiv krize sa fentanilom, teksaški organi zaplenili su više od 450 miliona smrtonosnih doza tokom ove granične misije, prema njihovim podacima objavljenim na sajtu misije.

U poslednjoj eskalaciji krize Abot je rasporedio državnu vojnu imovinu kako bi sprečio pristup saveznim službenicima da sprovode zakon na delovima granice između SAD i Meksika, obećavši da će zadržati žilet žicu duž reke Rio Grande uprkos tome što Vrhovni sud smatra da je Bajdenova administracija ovlašćena da ukloni ova utvrđenja. Krajem januara, Abot se pozvao na kontroverzan ustavni argument, tvrdeći da njegova država ima „pravo na samoodbranu“ koje zamenjuje „svaki savezni statut koji je suprotan“.

Republican presidential candidate former President Donald Trump talks with Texas Gov. Greg Abbott as he visits the boat ramp at Shelby Park during a visit to the U.S.-Mexico border, Thursday, Feb. 29, 2024, in Eagle Pass, Texas. (AP Photo/Eric Gay)

Naklon od Donalda Trampa

Iako se nije oglašavao prvih nekoliko dana nakon oštrog istupanja Abota, Tramp je ipak stao uz njega rekavši da „podstiče sve države spremne da rasporede svoje stražare u Teksas kako bi sprečili ulazak ilegalaca i kako bi ih vratili iza granice“. Time je ponovo vratio republikanske reflektore na sebe, koji su neuobičajeno dugo bili na Abotu.

Prethodne nedelje je iz tog razloga otputovao u Igl Pes, najkritičniji koridor granice sa najvećim brojem migrantskih prelazaka. Održao je sastanak sa guvernerom Gregom Abotom i vojnicima Nacionalne garde Teksasa koji su lokalni park zauzeli postavljanjem žice, koji je tako postao republikanski simbol prkosa saveznoj vladi.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tramp je upravo tamo rekao da se „Abot nalazi u uskom krugu kandidata za potpredsednika“.

Tokom zajedničkog intervjua sa Abotom na Foks njuzu, voditelj Šon Heniti pitao je bivšeg predsednika da li se Abot razmatra za tu funkciju. Tramp je odgovorio da je Abot „spektakularan čovek“, neko koga bi razmatrao, dodavši da je bio počastvovan kada ga je Abot podržao u kandidaturi za predsednika prošle godine.

Abot je rekao da je njegov fokus Teksas, odnosno kandidatura za reizbor za dve godine.

U odnosu na sve navedeno jasno je i zbog čega je Trampu važno da iza sebe ima moćnog političara poput Abota, ali isto tako, nikoga ne bi začudilo ukoliko Abot odbije potpredsedničko mesto, jer je on već na čelu jedne od najmoćnijih država na svetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter