Izvor: Kurir.rs/Danas.hr/Hina
08.03.2023 u 14:39
0

UKRAJINSKI BORBENI AVIONI RAKETIRALI POLOŽAJE VAGNERA? „Objasniću vam zašto nam je Bahmut važan!“ VIDEO

Istovremeno, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin tvrdi kako njegove snage kontrolišu istočni deo Bahmuta.

I u sredu su se vodile žestoke bitke ukrajinskih i ruskih snaga za Bahmut. Na snimcima koji se dele društvenim mrežama, a čija autentičnost još nije potvrđena, vidi se napad ukrajinskih borbenih aviona na pozicije Vagnera.

BRANILAC BAHMUTA OPISAO BRUTALNU TAKTIKU VAGNEROVACA: „Talas za talasom, idu u sigurnu smrt“!

Nastavljaju se i ulične borbe za svaki metar gradskog područja, a na mrežama se mogu videti i snimci navodnog povlačenja nekih ukrajinskih vojnika. Autentičnost nije potvrđena ni za te snimke.

„Ako padne Bahmut, Rusi imaju otvoren put“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je upozorio da će Rusija imati „otvoreni put“ kroz istok zemlje ako Bahmut padne u njihove ruke, u intervju za CNN u kojem je branio svoju odluku da ne povuče svoje vojnike iz opkoljenog grada.

„Ako zauzmu Bahmut, ruske snage imaće otvoren put prema ključnim gradovima na istoku Ukrajine“, rekao je Zelenski.

Za Ukrajinu to je „taktički važno“, rekao je i tvrdio da je vojno rukovodstvo jedinstveno u odluci da se u gradu zadrže trupe i produži odbrana grada koji je nakon višemesečnih ruskih napada na rubu pada u ruke ruske vojske.

„Shvatamo da će nakon Bahmuta moći da idu dalje. Mogu da idu na Kramatorsk, ili Slovjansk. Nakon Bahmuta imat će otvoren put prema ostalim gradovima u Ukrajini, u Donjecku. Zato naši momci tamo ostaju“, rekao je Zelenski za CNN.

Takođe je rekao da ono što Rusija želi s Bahmutom jeste postići barem jednu pobedu, makar ga sravnila sa zemljom i poubijala sve civile. To bi, po njegovim rečima, pomoglo u mobilizaciji ruskog društva kako bi se stvorila ta ideja o moćnoj vojsci.

„Kontrolišemo istočni deo grada“

Istovremeno, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin tvrdi kako njegove snage kontrolišu istočni deo Bahmuta.

„Trupe privatne vojne kompanije Vagner preuzele su kontrolu nad istočnim delom Bahmuta“, rekao je Prigožin u snimljenoj poruci objavljenoj na aplikaciji Telegram.

Ruske snage vode žestoke borbe već mesecima za taj mali grad čije će osvajanje biti njihovo prvo važnije napredovanje od prošlog leta.

„Sve istočno od reke Bahmutke potpuno je pod nadzorom Vagnera“, tvrdi u poruci Prigožin.

Agencija Reuters nije mogla iz nezavisnih izvora potvrditi njegovu izjavu.

Podsticaj za nove ofanzive

U najnovijem izveštaju objavljenom u utorak američki Institut za ratne studije (ISW), grupa američkih stručnjaka, navodi da su ruski vojnici „verovatno“ osvojili istočni deo grada pošto su se se iz te zone „kontrolisano povukle“ ukrajinske snage, podseća agencija AFP.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da će osvajanje Bahmuta na istoku Ukrajine omogućiti ruskim snagama da pokrenu nove ofanzivne operacije.

Američki ministar obrane Lojd Ostin rekao je u ponedeljak da istočni ukrajinski grad Bahmut ima više simboličnu nego operativnu važnost te da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva preuzela inicijativu u ratu.

Ruska pobeda u gradu, u kojem je pre rata živelo 70.000 ljudi a sada su ostale samo ruševine, biće prvi veliki dobitak Moskve u skupoj zimskoj ofanzivi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter