Izvor: Happy BSC
22.02.2024 u 16:55
0

ZVANIČNO ODOBREN SPORAZUM: Opremiće mornaricu i BRANIĆE ih Turci?

Oni su ovlastili Ankaru da gradi, obučava i oprema somalsku mornaricu i navodno brani svoje teritorijalne vode usred tenzija sa Etiopijom

Vlada Somalije je u sredu zvanično odobrila sporazum o odbrambenoj i ekonomskoj saradnji sa Turskom.

Oni su ovlastili Ankaru da gradi, obučava i oprema somalsku mornaricu i navodno brani svoje teritorijalne vode usred tenzija sa Etiopijom.

Somalijska vlada i poslanici podržali su u sredu veliki odbrambeni sporazum sa Turskom, pri čemu je Mogadiš ušao u spor sa Adis Abebom oko pomorskog sporazuma za koji kaže da ugrožava njegov suverenitet.

Prema desetogodišnjem paktu, bliski saveznik Turska pomoći će u odbrani dugačke obale Somalije i obnoviti krhke pomorske snage nacije Roga Afrike, rekao je predsjednik Hasan Sheikh Mohamud novinarima nakon zajedničke sednice parlamenta.

„Sporazum koji je danas podnet parlamentu se odnosi isključivo na saradnju između Somalije i Turske u pomorskoj odbrani i ekonomiji, on ni na koji način nije usmeren na stvaranje mržnje ili sukoba sa drugom zemljom ili vladom“, rekao je on.

Ali, dodao je: „Mi smo bili u ratu sa teroristima da oslobodimo našu zemlju, a danas ćemo početi da se upuštamo u još jedan rat da odbranimo našu pomorsku teritoriju od terorista ili onih koji su prekršili naša zakonska prava i međunarodnu vladavinu prava.

Etiopija povukla prvi potez

U januaru je Etiopija razbesnela Somaliju kada je potpisala pomorski sporazum sa otcepljenim regionom Somalilend koji bi toj zemlji bez izlaza na more dao dugo željeni pristup moru.

„Somalija je jasno iznela svoj stav: da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Somalije nikada ne može pregovarati, a to je dovelo do današnjeg istorijskog sporazuma. Turska je najbolji izbor za odbranu somalijskih obala“, rekao je zamenik ministra odbrane Abdifatah Kasim za AFP. .

Turska, članica NATO-a, ima bliske odnose sa Somalijom i njen je vodeći ekonomski partner, posebno u sektoru građevinarstva, obrazovanja i zdravstva, kao i u vojnoj saradnji.

Somalija je takođe dom najveće turske prekomorske vojne baze i centra za obuku, gde je već obučeno više od 5.000 somalijskih snaga bezbednosti, prema izveštajima mejnstrim medija.

To je jedna od nekoliko nacija koje obučavaju vojnike da preuzmu mirovnu misiju Afričke unije poznatu kao ATMIS, čije trupe treba da napuste do kraja godine.

Nacija Roga Afrike bila je oštećena decenijama građanskog rata i krvave islamističke pobune džihadističke militantne grupe Al-Šabab, povezane sa Al-Kaidom.

Al-Šabab nastavlja da napada bezbednosne i civilne ciljeve uprkos vojnoj kontraofanzivi pokrenutoj u avgustu 2022, sa američkim vazdušnim napadima i trupama AU na terenu.

Turska je među onima koji su izrazili podršku suverenitetu Somalije nakon memoranduma o razumevanju između Etiopije i Somalilenda od 1. januara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter