Izvor:
03.09.2016 u 12:59
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Rođen je jedan od NAJVEĆIH NOVINARA Srbije! (VIDEO)

Čuveni novinar, prevodilac i pisac Dragan Babić rođen je na današnji dan 1937. godine u Kruševcu. Ubrajaju ga u najveće novinare Srbije i Jugoslavije.

Osnovnu školu završio je u Kruševcu, dok je gimnaziju završio u Beogradu, gde je i apsolvirao engleski jezik i književnost.

Publici se predstavio najpre kao književnik, pričama u NIN-u, a potom i pišući za književni časopis "Delo". Radio je u RTS-u kao urednik i voditelj najbolje putopisno-obrazovne emisije Dvogled i jedne od prvih emisija uživo posvećene filmu Kino oko. Njegovi intervjui predstavljali su poseban događaj. Babić je razgovarao sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom, Glendom Džekson, Šeli Vinters, Ingmarom Bergmanom, Liv Ulman…

Bio je prvi novinar iz nekadašnje Jugoslavije koji je dobio poziv da radi na BBC-u, ali je umesto ponuđenih pet ostao pola godine i vratio se – tvrdeći da njega zanima autorski, a ne činovnički posao.

Ceo radni vek proveo je u Televiziji Beograd, gde je najpre otišao na prinudni odmor, a tokom bombardovanja 1999. godine dobio je i otkaz i otišao u penziju.

Objavio je knjige "Putovanje na kraj jezika", "Ti možda misliš drugačije", kao i dokumentarni roman "Kao mehur od sapunice"..

Preminuo je 23. jula 2013. godine u Vranju.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu Jutarnjeg programa Happy televizije.

HappyTv.rs
Foto: YouTube Printscreen/Predrag Sindjelic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter