Izvor:
18.11.2019 u 14:10
0

DR ĐORĐE LAZAREVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO!“: Najveći zagađivači u našoj zemlji su TERMOELEKTRANE! (FOTO)

Dr Đorđe Lazarević, zamenik rukovodioca Sektora za razvoj i primenu nuklearnih tehnologija, bio je gost gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo!“ koji je govorio o nuklearnoj tehnologiji i objektima. On je takođe istakao koliko su štetne termoelektrane i koliko one utiču na klimatske promene.

– Mi smo zemlja koja još uvek ima izgradnju nuklearnih elektrana. Nakon zaustavljanja rada, odnosno zaustavljanja rada istraživačkog nuklearnog reaktora, mi smo ne iskorišćeno gorivo vratili u Rusiju. Nakon toga smo i prepakovani na siguran i bezbedan način. Danas je vrlo razvijena upotreba i korišćenje nuklearne energije i ona je budućnost čovečanstva. Na tome rade intenzivno sve svetske sile, Amerika pogotovu u poslednje vreme. Ona je dala akcenat s obzirom na dobijanje iz drugih vidova na vrlo štetan način i način na koji utiče na klimatske promene. Ovo su vrlo veliki zagađivači, pogotovu termoelektrane i to starijeg datuma, kao što su termoelektrane u našoj zemlji. Čak su i dobri nosioci većeg zračenja s obzirom da u rudi koja se sagoreva u termoelektranama na ugalj, oslobađa radioaktivni elemnt koji doprinosi zračenju stanovništva i jedna od naučnih komiteta Ujedinjenih nacija za ispitivanje efekata, je upravo pokazala da čak i one modernije termoelektrane u odnosu na nuklearne elektrane imaju veći doprinos zračenja. Nuklearka u drugim državama ne znači isto kao ovde. Današnje nuklearne elektrane, pogotovu te druge generacije su morale da ispitaju svoju sigurnost. To je provereno i ispravljen je svaki nedostatak i one su danas sigurne. – istakao je dr Đorđe Lazarević za Happy televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter