Izvor:
05.10.2019 u 21:02
0

EKIPA TELEMASTERA ISTRAŽUJE: Kako građani danas gledaju na događaje od petog oktobra 2000. godine? (VIDEO)

Na današnji dan, pre 19 godina, velikim demonstracijama u Beogradu, okončana je vladavina Slobodana Miloševića. On je odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije, zbog čega su na ulice izašli građani. Stigli su iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamionima dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. Narednog dana, Milošević je priznao izborni poraz, a Jugoslavija je dobila novog predsednika, lidera Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunicu.

Ekipa Telemastera istraživala je kako građani danas gledaju na ovu istorijsku prekretnicu, kako su doživeli i preživeli čuveni 5. oktobar.

Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane pala je pod točkove kamiona i poginula. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi. Po mnogima, 5. oktobar je bila priča o narodu koji je ustao da odbrani svoju volju, ne mareći za posledice.

Počelo je na platou ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, kada su demonstranti želeli da uđu unutra. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih u tome sprečila. Pokušaj je bio bezuspešan.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio – televizije Srbije u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. Iz desnog krila Skupštine vijorio se gust dim, a gotovo sva stakla na zgradi bila su polupana. Sve to, kako bi jedan čovek otišao s vlasti.

Savezna izborna komisija saopštila je da je Koštunica osvojio 49 odsto glasova. Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga. U politička previranja, 5.oktobra, uključili su se građani verujući da Miloševićev odlazak sa vlasti znači dolazak ,,boljeg sutra”.

Šta je zapravo, 19 godina kasnije, ostalo od onoga u šta se čvrsto verovalo 5. oktobra?

Neki, pak, smatraju da se građani 5. oktobra 2000. godine u Beogradu nisu uzaludno borili. Danas, kažu, žive bolje.

Vojislav Koštunica je 7. oktobra 2000. godine položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Godinu dana kasnije, u aprilu, Slobodan Milošević je uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter