Izvor:
17.03.2019 u 09:33
0

NE PROPUSTITE EMISIJU „PRELO U NAŠEM SOKAKU“ (11H): Danas Vas vodimo do Medveđe!

Današnja emisija "Prelo u našem sokaku" vodi vas u Medveđu koji je sedište istoimene opštine u Jablaničkom okrugu.

Kroz ovo nesvakidašnje putovanje vodiće vas, kao i uvek, nasmejani i harizmatični voditelji Bojana Ristivojević i Uroš Davidović a nezaboravni "Kutak Nade Blam" će vas i danas zasmejavati ali i naučiti ponešto novo što je opet ostavština onog starog, tj naših predaka koji su posedovali životnu mudrost.

Medveđa je smeštena u erozivnom proširenju formiranom zajedničkim erozivnim radom reke Jablanice i njene leve pritoke Lepaštice. Od ovog proširenja, smeštenog u aluvijalnoj ravni Jablanice dužine 3,5 km, širine 1,5 km, zavisila je i morfološka struktura Medveđe. Ono je predodredilo mikropoložaj pa i pravce teritorijalnog širenja varošice. Medveđa se, kao i reka Jablanica, pruža od juga ka severu (oko 3 km), više primaknuta pobrđu nego reci. Zalazi i uz dolinu Lepaštice oko 1.5 km u pravcu istok-zapad.

U vreme despotovine Đurađa Brankovića, Medveđa se pominje kao Međeđa, a tokom turskog ropstva kao Medoka. Pod imenom Medveđa prvi put se pominje u XV veku. Turski popis iz 1516. godine pominje je kao sedište opštine i gradsko naselje u kojem se jednom nedeljno održava pazar.

U Medveđi se nalaze zapis Savića kruška i zapis krst kod crkve.

Gosti današnje emisije su:

– Dr. Nebojša Arsić, Predsednik Opštine Medveđa

Milan Stevanović , Predsednik Skupštine opštine

Goran Ivanović, Zamenik predsednika opštine

Nebojša Jakšić, Kulturni centar, direktor

Predrag Bajo Luković, slikar i pesnik

Jovica Cvetković, rukometaš, nekada bio selektor reprezentacije

Miroslav Knežević, državni sekretear u Ministarstvu trgovine, turizma I telekomunikacija

Iva Štrljić, glumica

Muzički gosti:

– Marina Stankić

– Tijana Milentijević

– Mira Škorić

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter