Izvor:
21.10.2019 u 12:27
0

POVODOM OTVARANJA 64.SAJMA KNJIGA ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: KNJIŽEVNICE koje će predstaviti svoja dela o SRPSKIM SPOMENICIMA I stradanju jedne PORODICE!

Bavili smo se i aktuelnom temom, otvaranja 64.Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, koji je sinoć svečano otvoren. Gošće emisije "Dobro jutro Srbijo" bile su dve književnice, Snežana Veljković i Neda Kovačević koje će izlagati svoja dela na ovogodišnjem sajmu knjiga.

Snežana, ko su junaci Vašeg novog romana?

Kao lekar sam prikupljala mnogo zapisa. I još su u ratu bolničarke bile glavne, ne samo za negu pacijenata, nego i za negu istorije i tradicije toga doba. Ja pisem porodicne hronike. Pišem o jednoj porodici koja ide kroz vekove, bori se za život naravno uz ljubav koja se prožima tu. Imamo 3 generacije. Prva junakinja je Gledis iz doba rata i prikazan su sva njena putovanja, druga hronika govori o ženi koja je preživela Goli otok, a to je kod nas još uvek tabu tema. Preko 400 žena je bilo tamo. I treci lik je sredovečna zena koja doživljava bračne neuspehe, a živi u današnjem vremenu i ona je u potrazi za Gledis, junakinjom iz prvog dela ove hronike. –

Nedo, Vi ste izabrali neobičnu temu za vaš roman, pišete o srpskim spomenicima, kako ste došli na tu ideju?

Od 2012.godine sam počela da istražujem spomenike u Beogradu, jer sam pisala u svom prvom romanu o tome onako pomenuvši ih ,kasnije sam se odlučila da se još dublje posvetim toj temi. I dok sam fotografisala primetila sam mnogo spomenika i tako sam poželela da saznam više o njima. Nažalost neki su hteli da sruše mnoge spomenike u gradu i bar mi pisci ih moramo sačuvati od zaborava.
Spomenike na grobljima sam izdvojila kao poseban deo u svojoj knjizi.
Npr. u Aleji velikana je sahranjen priznati sin kneza Mihaila, Velimir Teodorović i koj je svoj fond ostavio Srbiji, a bista je samo u aleji, nema je nigde u gradu.
Bista npr. knjeginje Zorke je unistena još1945. tokom rata. Bila je inicijativa da se taj spomenik vrati, jer je to prvi spomenik ženi. Svega 38 spomenika imaju žene.
Ja bih volela da se Mihajlu Pupinu podigne dostojanstven spomenik,a ne samo bista u dvorištu škole koja nosi njegovo ime. –

happytv.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter