Izvor: BSC Happy
13.12.2023 u 09:42
0

MILORAD DODIK NA HAPPY TV: Oni više ne kriju da je Dejtonski sporazum prelazni dokument

Gost emisije „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji bio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On se citirajući Ivu Andrića osvrnuo na trenutnu društveno-političku situaciju.

– Uvek se setim onoga što je Ivo Andrić pisao o Bosni, „Kada odeš u Bosnu i Hercegovinu prestaje logika“. Republika Srpska ostala je na braniku onoga sto se zove slovo Dejtona. Oni više ni ne kriju da kažu da je Dejtonski sporazum prelazni dokument, ali se postavlja ključno pitanje ka čemu prelazini, da li unitarnoj Bosni? Mi se sa tim ne slažemo – istakao je Dodik.

Milorad Dodik komentarisao je i mirovne sporazume iz Minska.

-Niko ne pominje što je u Bosni i Hercegovini napravljen novi politički sistem. Nije samo Minski sporazum u pitanju već i Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, Kumanovski sporazum, Briselski sporazum u kojima oni potpišu i smatraju ili prihvataju, čak guraju sada i prču o Ohridskom sporazumu, koji nije ni potpisan, ali ne morate danas ni potpisati, važno je šta oni misle o svemu tome. To je njihova logika, njima ništa ne znači potpis. To je nova polazna tačka za dalje, ako si na njihovoj strani možeš računati na benefite, ako nisi, naravno to neće biti bez posledica. Ovo u Bosni i Hercegovini traje predugo – rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske izneo je i detalje razgovora prilikom susreta sa zvaničnicima u Vašingtonu.

Ja sam bio svedok, prilikom jedne posete Vašingtonu, došli smo kod Bernsa, gde on kaže „Mi nismo zadovoljni, nema dinamike, nema brzine do te neke priče koja je njima obećana. Ja tu stojim. Najviši nacionalni interes SAD je da to uradite, ali je to protiv naših nacionalnih iteresa. Ja kažem njemu da je najveći nacionalni interes mog naroda da to ne uradim. On je meni na to odgovorio da ga to ne zanima, na šta sam ja odgovorio da ni mene ne zanima vaš nacionalni interes – prisetio se Milorad Dodik

Milorad Dodik govorio je o bespravnom oduzimanju institucija koje su Republici Srpskoj bile garantovane Dejtonskim sporazumom.

– Nakon Dejtona mi smo bili u veoma nepovljnoj poziciji i Srbija i mi. Oni su tada sa visokim predstavnicima, nametnuli preko 280 zakona, menjali su ustav bespravno, računajući na održivost vremena i da će to vreme stabilizovati. Pošto su prokleti i uvek im je malo, onda su došli i do policije, kada su tražili da se Republika Srpska odrekne i policije i prenese na nivo BIH u Sarajevu gde bi se onda regulislai svi pravni statusi – podsetio je Dodik na prethodna dešavanja.

Predsednik Republike Srpske pričao je i o sudskim postupcima koji se vode protiv njega.

-Jedna sasvim neobjašnjiva situacija, znate dođe neki stranac i kaže pošto predsednik ne poštuje njega , on mora da ide zatvor i ti muslimani tamo, jer musliman je i tužioc, musliman je i sudija za prethodni postupak,  oni su to prihvatili, neki Srbi u tužilaštvu nisu prihvatili da podnesu prijavu, apsurd. Ja po ustavu moram da potpšišem svaki zakon koji usvoji Narodna skupština, mogu da vratim, ali u ovom slučaju postoji vece naroda u kome Bošnjaci, muslimani potegnu vitalni ineteres i to ide na Ustavni sud, i tamo to traje tri četiri meseca i kada se sve završi ja opet moram da potpišem. Krivični zakon kaže da ako ja ne potpišem, ili opstruišem, preti mi kazna od 12 godina zatvora – reako je on

.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter